Timo Bult Timo Bult
09/01/2021 12:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/01/2021 12:01

Bitcoin (BTC) mining hash rate en difficulty bereiken ATH, wat zegt dit?

icon-mining
Mining
Bitcoin (BTC) mining hash rate en difficulty bereiken ATH, wat zegt dit

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) miners lijken vertrouwen te hebben in de toekomst! Dat blijkt onder andere uit het feit dat de rekenkracht op het netwerk flink is gestegen en zelfs op zijn hoogste punt ooit staat. Dit zorgt er daarnaast voor dat ook de difficulty een historisch niveau bereikt.
Bitcoin draait op een proof-of-work (PoW) protocol. Miners, wat eigenlijk computers zijn, voeren ingewikkelde rekensommen uit om zo transacties te kunnen verwerken. Het harde werk dat zij in het versleutelen van transactiedata stoppen dient als bewijs dat wat zij hebben gedaan ook echt klopt. Dit is een van de redenen waarom transacties met bitcoin veilig op een decentrale manier kunnen plaatsvinden zonder dat daar een bank of betalingsverwerker bij komt kijken. Andere redenen waarom grote investeerders de markt beginnen te betreden lees je hier.
Uit data van Blockchain.com blijkt dat de hash rate, of rekenkracht, gisteren een nieuwe all-time high (ATH) heeft bereikt van 149,6 miljoen terahashes (TH/s). Dit betekent dus dat ofwel meer miners bitcoin zijn gaan minen, of dat bestaande miners extra computers hebben ingezet vanwege de stijgende opbrengsten. Een stijgende rekenkracht betekent naast dat het ’t netwerk nog veiliger maakt ook dat miners verwachten dat hun operatie rendabel blijft.
Door de stijgende rekenkracht wordt ook de difficulty naar boven aangepast. De difficulty is een factor die automatisch wordt aangepast op basis van hoeveel rekenkracht er aanwezig is, wat ook bijdraagt aan het veilig houden van Bitcoin. De difficulty zal vandaag naar verwachting voor het eerst de 20 biljoen doorbreken, een historisch niveau.
Ten slotte meldt Cointelegraph dat miners op basis van de Miners Position Index (MPI) hun bitcoin niet direct willen verkopen. Dit terwijl de bitcoin prijs enorme sprongen maakt. Kortom, de miners lijken te denken dat er meer in zit!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie