Simon Bosch Simon Bosch
16/09/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/09/2023 06:00

Bitcoin groeit 400%, maar onderzoeker merkt iets bijzonders op

icon-mining
Mining
Bitcoin groeit 400%, maar onderzoeker merkt iets bijzonders op

Foto: Primakov/Shutterstock

Er zijn maar weinig sectoren van de economie die zo controversieel zijn als die van crypto mining. Want ja, tegenwoordig is dit praktisch een complete subsector binnen de crypto-industrie.

De bedrijven die op grote schaal doen aan bitcoin mining verbruiken dan ook een hoop energie, maar volgens sommige analisten is het beeld van veel mensen veel te negatief. Het Bitcoin-netwerk is volgens nieuwe data namelijk relatief duurzaam.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin verbruik nooit goed gemeten?

Op sociale mediaplatform X schrijft crypto-marktanalist Jamie Coutts dat Bloombergs Terminal-service meldt dat het gebruik van duurzame energie door bitcoin miners flink is gestegen. Meer dan de helft van de beschikbare netwerkcapaciteit wordt aangedreven met duurzame energie. Daardoor begint de ‘energie-narratief’ rondom bitcoin om te draaien, aldus Bloomberg.

Coutts constateert dat hij sinds 2016 al merkt dat het energiedebat omtrent bitcoin mining steeds heviger wordt. Het netwerk is namelijk drastisch meer stroom gaan verbruiken sinds het hard is gegroeid.

Maar er bestaan nogal wat verschillen tussen de verschillende modellen die het verbruik meten. Dit komt doordat het voorheen helemaal niet duidelijk was welke hardware er gebruikt werd, waardoor het verbruik ook niet goed in te schatten was.

Daar is inmiddels verandering in gekomen. Het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) heeft hierdoor Bitcoins energieverbruik in 2022 daardoor bijgesteld van 105,3 terawattuur (TWh) naar 95,5 TWh.

Advertentie

Bitcoin veel duurzamer na exodus uit China

Ook blijkt dat het gebruik van duurzame energiebronnen niet goed is gemeten. Bitcoin mining-onderzoeker Daniel Batten heeft ontdekt dat het model van Cambridge helemaal geen rekening hield met bijvoorbeeld off-grid energie en met het affakkelen van gas. Laatstgenoemde beschreef Batten zelfs als energie-negatief.

Verder heeft het verplaatsen van de miningcapaciteit ‘naar minder CO2-intensieve gebieden’ geholpen, waarmee Coutts westerse landen zal bedoelen. Begin 2021 was het gros van de miners namelijk nog in China gevestigd. Sinds zij halverwege 2021 uit China zijn verhuisd is de CO2-uitstoot juist 37,5% lager.

Wel is de uitstoot van koolstofdioxide sinds 2019 toegenomen, blijkt uit data van Bloomberg. Maar het zou slechts gaan om 6,9%. Sindsdien is het netwerk hard gegroeid en is de hashrate vier keer zo hoog als toen. “Vergeet niet dat miners niets ‘uitstoten’, maar net als elektrische voertuigen aangekochte elektriciteit consumeren,” benadrukt Coutts.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Advertentie

Trending Mining nieuws

Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Bitcoin Runes domineert BTC netwerk: een uitkomst voor miners
Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving
Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
Advertentie