Timo Bult Timo Bult
12/05/2022 15:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 14:54

Bitcoin miners zien difficulty naar nieuw record stijgen, wat betekent dit?

icon-mining
Mining
La minería de BTC, cada vez más ecológica: ¿Qué nos depara el futuro?

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Bitcoin (BTC) miners gaan de crash van bitcoin in de nabije toekomst waarschijnlijk merken. De difficulty van het netwerk is namelijk gisteren bijgesteld en is op een recordhoogte uitgekomen. Kortom, het minen van BTC was nog nooit zo moeilijk, terwijl de prijs dus onderuit is gegaan.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin difficulty naar record

Sinds juli 2021 zat de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk in een overduidelijke opwaartse trend. De rekenkracht kreeg vlak daarvoor een enorme klap nadat China een verbod op mining had opgelegd. Steeds meer miners uit andere delen van de wereld voegden zich nadien bij het netwerk nadat bleek dat het een behoorlijk lucratieve business kan zijn. En over het afgelopen jaar was deze aantrekkingskracht vooral te danken aan de stijgende bitcoin prijs.

Om ervoor te zorgen dat er gemiddeld elke 10 minuten een block met transacties aan de blockchain wordt toegevoegd, balanceert het netwerk zich automatisch middels de difficulty adjustment. Deze aanpassing vindt elke 2.016 blocks plaats. Indien de blocktijd gedurende deze periode gemiddeld lager lag dan 10 minuten, gaat de difficulty omhoog. Zodoende wordt het werk moeilijker voor miners en gaan de blocktijden dus als het goed is weer richting de 10 minuten.

Na de gestage opwaartse trend van de rekenkracht, die begin mei tevens een record bereikte, is de difficulty gisteren met 4,9% toegenomen. Het was nog nooit zo moeilijk voor miners om bitcoins te minen dus!

Bitcoin difficulty – Bron: BTC.com

Miners gaan pijn voelen na bitcoin crash

Alhoewel dit aangeeft dat het netwerk ook bijzonder veilig is, is het mogelijk dat BTC miners het lastig gaan krijgen. Door de dalende bitcoin prijs wordt het steeds minder winstgevend om te minen.

Het is hierom aannemelijk dat de hashrate in de nabije toekomst een daling zal gaan inzetten. Deze daling zal het natuurlijk op termijn weer makkelijker maken om bitcoins te minen doordat de difficulty in dat geval ook zal dalen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie