Simon Bosch Simon Bosch
05/08/2023 12:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/08/2023 12:06

Bitcoin prijs moet minimaal $98.000 bereiken na de halving

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin open interest

Foto: Dragos Asaftei / Shutterstock.com

Naar verwachting vindt volgend jaar in april of mei de volgende Bitcoin halving plaats. Hierna zullen bitcoin miners voor elk gedolven block maar de helft van de huidige beloning ontvangen, bitcoins inflatie is dan dus gehalveerd. Dat betekent dat het voor miners een stuk moeilijker zal zijn om winstgevend te blijven, behalve als de bitcoin prijs hard gaat stijgen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining aandelen kunnen hard dalen”

In een analyse van de bitcoin miner Riot Platforms (RIOT) schrijft Seeking Alpha dat het bedrijf na de halving van 2024 een bitcoin prijs van minimaal 98.000 Amerikaanse dollar nodig heeft om de huidige aandelenprijs te verantwoorden.

Riot wil net als veel andere miners de productiecapaciteit uitbreiden om zo concurrerend mogelijk te blijven. In het geval van deze Amerikaanse producent is het doel 35 exahash per seconde (EH/s), maar zelfs dan zo’n hoge prijs een vereiste om het aandeel niet te laten crashen.

De productiekosten liggen volgens Seeking Alpha voor Riot nu op 41.700 dollar. De bitcoin koers staat momenteel op zo’n 29.100 dollar, Riot maakt dus verlies op de coins die het delft. Maar de analisten zijn niet over alles negatief. Seeking Alpha verwacht namelijk ook een stijgende bitcoin prijs. Zelfs als 2025 gekenmerkt wordt door een bearmarkt, dan zou een bitcoin koers van 75.000 dollar voor de hand liggen.

Dat is dus een meevaller. Maar de bitcoin halving gooit aardig wat roet in het eten. Doordat het aantal coins voor een gegeven miningcapaciteit in 2024 wordt gehalveerd, daalt de jaarlijkse winst naar verwachting naar 197 miljoen dollar. Dat zou betekenen dat het aandeel van Riot tegen die tijd een marktwaarde van zo’n 1 miljard dollar zou moeten hebben. Maar op dit moment is het bedrijf 3,11 miljard dollar waard. Dat zou betekenen dat de koers met bijna 68% zou dalen door de halving.

Advertentie

Veel miners staan er slecht voor

Zelfs als het bedrijf zijn productiecapaciteit niet verder uitbreidt denkt Seeking Alpha dat een flinke daling niet te voorkomen is. Helaas blijft het hier volgens de zakenkrant niet bij. Van de beursgenoteerde miners heeft Riot namelijk relatief lage productiekosten. Dat betekent dat veel andere miners het nog veel zwaarder kunnen gaan krijgen.

In juli verwachtte JP Morgan hetzelfde – de halving zou een ‘zware test’ worden voor miners. Hoeveel miners het naar verwachting wél kunnen redden is nog erg onzeker.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie