Timo Bult Timo Bult
13/02/2022 13:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:13

Bitcoin rekenkracht stijgt in snelle beweging naar nieuw record

icon-mining
Mining
Bitcoin rekenkracht stijgt in snelle beweging naar nieuw record

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

De bitcoin (BTC) hash rate heeft gisteren een opvallende sprong gemaakt. In 24 uur tijd steeg de hash rate, ook wel rekenkracht, met 31%. Dat blijkt uit data afkomstig van Ycharts.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin rekenkracht blijft gestaag stijgen

Op de grafiek van Ycharts is te zien dat gisteren een plotselinge piek ontstond. De rekenkracht van het Bitcoin-netwerk stijgt al langere tijd, maar de sprong van gisteren is een stuk sneller dan de al bestaande opwaartse trend.

Bron: Ycharts – Bitcoin hash rate van het afgelopen jaar.

Hiermee bereikt de Bitcoin hash rate een nieuwe all-time high (ATH) van 248,11 miljoen terahashes per seconde (TH/s). De hash rate is de snelheid waarmee bitcoin miners hash codes genereren. Hoe groter deze snelheid, hoe veiliger het netwerk is.

Enige kanttekeningen bitcoin hash rate

Alhoewel het natuurlijk goed nieuws is dat de rekenkracht van het netwerk nooit eerder zo groot was als nu, moeten er wel enkele kanttekeningen geplaatst worden bij de bovenstaande gegevens. De rekenkracht is geen gegeven dat duidelijk te monitoren is. De rekenkracht die op verschillende websites te zien is, is dan ook doorgaans een schatting.

Zo is op Blockchain.com bijvoorbeeld nog niet te zien dat een nieuwe ATH is bereikt. Hoe dan ook zijn het positieve signalen dat het Bitcoin-netwerk zijn groei van de afgelopen maanden door lijkt te zetten.

Advertentie

Bitcoin weer volledig herstelt van klap China

Op de bovenstaande grafiek is te zien hoe de hash rate van 9 mei 2021 begon te dalen. Dit was het resultaat van het mining-verbod dat China destijds oplegde. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat het netwerk een behoorlijke klap te verduren kreeg met op 27 juni 2021 een dieptepunt van 58,46 miljoen TH/s.

Het waren vooral de Amerikaanse miners die het vacuüm opvulde. De rekenkracht herstelde en kon begin dit jaar weer het niveau van voor het mining verbod in China bereiken. In de VS kan de mining-sector echter op aardig wat kritiek rekenen omtrent het energieverbruik. Onlangs vuurde een grote Amerikaanse miner terug met een interessant rapport.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie