Timo Bult Timo Bult
09/02/2022 06:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2022 06:22

Bitcoin miner vuurt terug na kritiek politica over hoog energieverbruik

icon-mining
Mining
Grootste bitcoin miner Core Scientific mogelijk volgend jaar failliet

Foto: Ink Drop/Shutterstock

Bitcoin (BTC) miners houden het netwerk veilig en verwerken transacties. Echter, om dit voor elkaar te krijgen, verbruiken ze veel energie. Het hoge energieverbruik is nog altijd een aanvalspunt voor veel Bitcoin critici. Maar is het echt zo erg als het klinkt?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Amerikaanse senator stuurt brief naar BTC miners

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren, een bekend bitcoin hater, stuurde uit ongenoegen over het energieverbruik een brief naar zes crypto mining-bedrijven. In die brief benoemde ze onder andere het volgende:

“Het buitengewoon hoge energieverbruik en de koolstofemissies die gepaard gaan met Bitcoin Mining kunnen ons harde werk om de klimaatcrisis aan te pakken ondermijnen…”

Aldus Warren, en voegt daaraan toe: “Om nog maar te zwijgen van de schadelijke effecten die cryptomining heeft op lokale omgevingen en elektriciteitsprijzen,” Het zijn heftige stellingen die de senator maakt die niet in alle gevallen opgaan.

Bitcoin miner slaat terug

Bitcoin miner Stronghold Digital Mining is daar een bewijs van. Het bedrijf in Pennsylvania, Verenigde Staten, heeft namelijk wel een heel bijzondere manier van stroom opwekken. Het gebruikt namelijk de restanten van steenkool, die vaak over de jaren heen in sommige gebieden voor enorme overlast zorgen.

Stronghold Digital Mining ruimt de steenkoolrestanten op waarna gebieden weer op kunnen bloeien. Dit heeft uiteraard een positieve impact op de lokale omgeving. De restanten vergruist het bedrijf vervolgens om daarna zeer efficiënt elektriciteit op te wekken. Wat overblijft is verschillende soorten as, wat onder andere in cement gebruikt kan worden.

“Het terugwinnen van voormalige kolenafvalhopen biedt niet alleen esthetische en ecologische voordelen, maar biedt ook commerciële en gemeenschapsvoordelen”

Bovendien levert het bedrijf soms ook stroom aan het net. Dit gebeurt op momenten dat de stroomprijzen hoog liggen en er dus veel vraag is. Op dat soort momenten kan het winstgevender zijn om elektriciteit aan het net te leveren in plaats van bitcoins te minen.

De hele brief kan op Trustnodes gevonden worden.

Uit eerder onderzoek van CoinShares bleek dat de CO2-uitstoot van het Bitcoin-netwerk helemaal niet zo desastreus hoog ligt. Het zou slechts om 0,08% gaan, zoals je hier kan lezen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie