Timo Bult Timo Bult
26/04/2022 16:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/04/2022 16:09

Bitcoin verbruikt 25% minder energie, maar is 23% veiliger geworden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Publieke bitcoin miners moesten bijna alles verkopen in bearmarkt

Foto: yuRomanovich/Shutterstock

Bitcoin (BTC) miners en hun energieverbruik; het is een pijnlijk onderwerp waar het laatste woord nog lang niet over gesproken is. Uit een nieuwe rondgang bij de leden van het Bitcoin Mining Council (BMC) blijkt dat er echter al een tijdje een positieve ontwikkeling te zien is binnen de mining-sector. Terwijl het netwerk veiliger wordt, daalt de hoeveelheid verbruikte elektriciteit!

Wat gaat bitcoin de komende maand doen? John deelt prijsanalyse
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin miners worden steeds zuiniger

Het onderwerp is voor zowel voor als tegenstanders pijnlijk te noemen. Bitcoin-tegenstanders zien het hoge verbruik als een direct gevaar voor ons klimaat. Bitcoin-voorstanders zien de discussie juist het daadwerkelijke doel van de cryptocurrency hinderen.

Uit het rapport van het BMC, dat op 25 april werd gepubliceerd, blijkt dat er een positieve voortgang in de industrie te zien is. Het BMC is een groep van 44 mining-bedrijven die samen goed zijn voor tenminste 50% van de totale rekenkracht binnen het Bitcoin-netwerk. Hen werd een aantal vragen voorgelegd om duidelijkheid te krijgen over hoeveel elektriciteit zij verbruikten gedurende het afgelopen jaar. Michael Saylor, CEO van MicroStrategy en tevens lid van BMC deelde de resultaten:

“In het eerste kwartaal van 2022 verbeterde de hashrate en gerelateerde beveiliging van het Bitcoin-netwerk met 23% ten opzichte van een jaar geleden, terwijl het energieverbruik met 25% daalde.”

Al met al is de efficiëntie volgens het rapport met 63% toegenomen. Dit zou vooral het gevolg zijn “van vooruitgang in de semiconductortechnologie, de snelle uitbreiding van Noord-Amerikaanse miners, de China Exodus en de wereldwijde acceptatie van duurzame energie en moderne bitcoin-mining technieken.”

Groene energie nog steeds 58% van de energiemix bitcoin miners

Verder valt te lezen dat de bitcoin miners die onderdeel van het BMC zijn nog steeds voor het grootste deel hun energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. De bitcoin mining elektriciteitsmix in het eerste kwartaal van dit jaar bestond nog steeds voor 58% uit groene energie, en blijft hiermee onveranderd.

Groene energie is een interessante keuze voor miners omdat het soms erg goedkoop is, afhankelijk van de vraag. Blockstream en Block, beide blockchain-bedrijven, willen een mining operatie opzetten die voor 100% gebruik maakt van groene energie. Hiervoor zullen ze onder andere gebruik maken van Tesla technologie.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie