Timo Bult Timo Bult
23/06/2022 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/06/2022 13:15

Bitcoins minen wordt iets makkelijker: Difficulty neemt af

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoins minen wordt iets makkelijker: Difficulty neemt af

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Door de dalende bitcoin (BTC) koers hebben BTC miners het al een tijd lang moeilijk. De winstgevendheid holt achteruit en in veel gevallen worden zij gedwongen wat van hun bitcoins te verkopen. Een automatisch mechanisme van het netwerk brengt nu enige verlichting voor de miners.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin difficulty

Gisteravond werd de nieuwe difficulty adjustment doorgevoerd. Dit automatische mechanisme wordt om de 2.016 geactiveerd en moet ervoor zorgen dat transactieblokken gemiddeld om de 10 minuten worden toegevoegd aan de blockchain.

Het voornaamste doel hiervan is ervoor te zorgen dat het netwerk stabiel en voorspelbaar blijft. Duurt het gedurende de periode van 2.016 transactieblokken gemiddeld langer dan 10 minuten voordat een blok aan de blockchain wordt toegevoegd, dan neemt de difficulty af. Worden transactieblokken juist te snel toegevoegd, dan gaat de difficulty omhoog.

Het is nu makkelijker om bitcoins te minen

Bij een dalende difficulty wordt het voor miners makkelijker om blokken aan de blockchain toe te voegen en dus bitcoins te minen. Gisteravond vond de meest recente difficulty adjustment plaats. Doordat de totale rekenkracht van miners iets is afgenomen, waarschijnlijk door de situatie op de markt, is de difficulty met 2,35% afgenomen. Dat blijkt uit data van BTC.com.

De vorige adjustment was nog een positieve. Twee weken geleden werd het 1,3% moeilijker om bitcoins te minen nadat de gemiddelde rekenkracht in die periode hoger lag dan de voorgaande. Maar nu steeds meer modellen bitcoin miners niet meer winstgevend zijn, worden deze uitgezet. En dus ging de rekenkracht de afgelopen twee weken iets achteruit.

Hoe miners omgaan met de huidige situatie waarin de bitcoin koers fors is gedaald, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Zo liet de beursgenoteerde miner Marathon Digital onlangs weten dat het zijn BTC stevig vasthoudt. In de dagelijkse bitcoin update viel echter te lezen dat bitcoin mining pool (een groep individuele bitcoin miners) 5.000 bitcoins naar Binance heeft verstuurd. Het is waarschijnlijk dat de pool deze bitcoins gaat verkopen om de kosten te dekken.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie