Timo Bult Timo Bult
15/03/2022 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2022 11:30

Bitmain kondigt efficiënte watergekoelde bitcoin miner aan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitmain kondigt efficiënte watergekoelde bitcoin miner aan

Foto: yuRomanovich/Shutterstock

Een van de voornaamste doelen van bitcoin (BTC) mining-fabrikanten is om miners te ontwikkelen die zo efficiënt mogelijk bitcoins minen. Bitmain, een Chinese mining-gigant, heeft recentelijk een nieuw model gelanceerd dat naar verluidt “de efficiëntste miner” tot nu toe is.

Bitcoin ETF’s behalen bijzondere overwinning op grootste goud ETF
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Watergekoelde BTC miner

Bitmain’s nieuwe miner is de Antminer S19 XP Hyd. Het is een de watergekoelde versie van de al eerder gelanceerde Antminer S19 XP. Op de website van de fabrikant is te zien dat de nieuwe bitcoin miner genoeg rekenkracht onder de motorkap heeft om 255 terahashes per seconde (TH/s) te genereren. Dat doet de miner met een efficiëntie van 20,8 joules per TH met een verbruik van 5.304 watt.

Dat is dus iets efficiënter dan de luchtgekoelde versie. De Antminer S19 XP genereert namelijk 140 TH/s met een efficiëntie van 21,5 joules per TH. Het lijkt misschien een miniem verschil, maar voor miners kan dit op grote schaal een groot verschil betekenen.

Bitcoin mining is ‘big business’

De Antminer S19 XP Hyd. is geen machine die de gemiddelde Nederlander in de kelder zal kunnen opereren. Hij kost namelijk net geen $20.000, als hij al leverbaar zou zijn. De nieuwe BTC miner zou ergens in het eerste kwartaal van 2023 verzonden worden. Bovendien is het de bedoeling dat de miner in een container van Bitmain opereert.

Bitmain heeft daarom ook een nieuwe container aangekondingd; de ANTSPACE HK3. Hierin kunnen 210 miners worden aangesloten met enorme radiatoren waarop de waterkoeling kan worden aangesloten. Mocht je een dergelijke installatie in je achtertuin willen neerzetten, dan zal je waarschijnlijk net als deze Nederlander extra dikke stroomkabels aan moeten leggen in je straat. Een Bitmain container verbruikt ongeveer 1 megawatt aan stroom.

Ondanks de relatief hoge energieprijzen in Nederland zijn er genoeg mining successen op eigen bodem. Zo wordt bitcoin mining ingezet om kassen te verwarmen. Hierover lees je in dit artikel meer!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie