Roy van Krieken Roy van Krieken
17/02/2022 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2022 19:30

Nederlandse bitcoin miner levert warmte voor de glastuinbouw

icon-mining
Mining
Nederlandse bitcoin miner levert warmte voor de glastuinbouw

Foto: lenina11only/Shutterstock

Het is geen geheim dat het Bitcoin (BTC) netwerk een enorme hoeveelheid energie verbruikt. Veelal wordt dit energieverbruik als jammerlijke verspilling gezien en zou het bijdragen aan de klimaatverandering. Door het grote energieverbruik van mining installaties komt ook een grote hoeveelheid warmte vrij. Een Nederlandse bitcoin miner heeft een ingenieuze manier gevonden om deze warmte opnieuw te gebruiken en verspilling tot een minimum te beperken.

Bitcoin miners houden vast aan miljarden – koersstijging verwacht
Bitcoin miners houden vast aan miljarden - koersstijging verwacht

Bitcoin mining en kassen

Het kan haast niet anders omschreven worden dan als een win-win situatie. De Nederlandse miner in kwestie, Bitcoin Bloem, heeft een samenwerking gesloten met een boer in Noord-Brabant. Bitcoin Bloem minet met zijn apparatuur bitcoins in de kassen van de boer en betaalt de elektriciteitsrekening. De boer krijgt in ruil hiervoor gratis warmte voor zijn glastuinbouw.

Oprichter van Bitcoin Bloem, Bert de Groot, liet in een interview met Cointelegraph weten dat op deze manier het gebruik van aardgas in de kassen sterk wordt verminderd. De warmte die vrijkomt bij het bitcoin mining proces is voor een groot deel voldoende om de kassen van warmte te voorzien.

De boer hoeft op deze manier minder stookkosten te betalen. Helemaal nu de gasprijzen door het plafond schieten is dit een erg aantrekkelijke samenwerking. Ook Bitcoin Bloem ondervindt op deze manier veel voordelen. Vooral het feit dat er op deze manier toegang is tot goedkope elektriciteit is natuurlijk belangrijk voor een bitcoin miner.

Nederland een mining land?

Volgens de Groot kan de manier waarop hij en de boer samenwerken op een nog veel grotere schaal overal in Nederland plaatsvinden. Nederland is volgens de Groot simpelweg een aantrekkelijk land voor bitcoin miners.

“De meeste grootschalige datacenters van techgiganten staan in Nederland – bijvoorbeeld Google en Facebook – omdat er een overvloed is aan koelwater en goedkope elektriciteit voor grootschalige operaties.”

Bitcoin miners zouden in Nederland op dezelfde manier een aantrekkelijke vestigingsplaats kunnen zien. Helaas is de publieke opinie jegens dergelijke datacenters, en mogelijk dus ook bitcoin mining installaties, niet altijd  even positief. Alleen de toekomst zal uitwijzen of Nederland inderdaad een bitcoin mining paradijs kan worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Mining nieuws

Crypto exchange aandelen worden massaal in de verkoop gezet
Bitcoin mining bedrijven renderen beter dan BTC koers, zegt JPMorgan
Advertentie