Roy van Krieken Roy van Krieken
17/02/2022 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2022 19:30

Nederlandse bitcoin miner levert warmte voor de glastuinbouw

icon-mining
Mining
Nederlandse bitcoin miner levert warmte voor de glastuinbouw

Foto: lenina11only/Shutterstock

Het is geen geheim dat het Bitcoin (BTC) netwerk een enorme hoeveelheid energie verbruikt. Veelal wordt dit energieverbruik als jammerlijke verspilling gezien en zou het bijdragen aan de klimaatverandering. Door het grote energieverbruik van mining installaties komt ook een grote hoeveelheid warmte vrij. Een Nederlandse bitcoin miner heeft een ingenieuze manier gevonden om deze warmte opnieuw te gebruiken en verspilling tot een minimum te beperken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining en kassen

Het kan haast niet anders omschreven worden dan als een win-win situatie. De Nederlandse miner in kwestie, Bitcoin Bloem, heeft een samenwerking gesloten met een boer in Noord-Brabant. Bitcoin Bloem minet met zijn apparatuur bitcoins in de kassen van de boer en betaalt de elektriciteitsrekening. De boer krijgt in ruil hiervoor gratis warmte voor zijn glastuinbouw.

Oprichter van Bitcoin Bloem, Bert de Groot, liet in een interview met Cointelegraph weten dat op deze manier het gebruik van aardgas in de kassen sterk wordt verminderd. De warmte die vrijkomt bij het bitcoin mining proces is voor een groot deel voldoende om de kassen van warmte te voorzien.

De boer hoeft op deze manier minder stookkosten te betalen. Helemaal nu de gasprijzen door het plafond schieten is dit een erg aantrekkelijke samenwerking. Ook Bitcoin Bloem ondervindt op deze manier veel voordelen. Vooral het feit dat er op deze manier toegang is tot goedkope elektriciteit is natuurlijk belangrijk voor een bitcoin miner.

Nederland een mining land?

Volgens de Groot kan de manier waarop hij en de boer samenwerken op een nog veel grotere schaal overal in Nederland plaatsvinden. Nederland is volgens de Groot simpelweg een aantrekkelijk land voor bitcoin miners.

“De meeste grootschalige datacenters van techgiganten staan in Nederland – bijvoorbeeld Google en Facebook – omdat er een overvloed is aan koelwater en goedkope elektriciteit voor grootschalige operaties.”

Bitcoin miners zouden in Nederland op dezelfde manier een aantrekkelijke vestigingsplaats kunnen zien. Helaas is de publieke opinie jegens dergelijke datacenters, en mogelijk dus ook bitcoin mining installaties, niet altijd  even positief. Alleen de toekomst zal uitwijzen of Nederland inderdaad een bitcoin mining paradijs kan worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie