Robin Hazekamp Robin Hazekamp
02/07/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/07/2023 11:30

Bizar: Chinezen minen in diepste geheim bitcoin

icon-mining
Mining
Bizar: Chinezen minen in diepste geheim bitcoin

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Onlangs vond er een bijzondere ontdekking plaats in de Libische stad Misrata. In een afgeschermde ruimte vond de plaatselijke politie een groep van 50 Chinezen die in het geheim bitcoins aan het minen waren. 

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Chinezen minen in het geheim bitcoins

De Chinezen waren met zelfgebouwde supercomputers, ook wel ASIC miners, op grote schaal bitcoins aan het minen. Alles vond in het geheim plaats, op een afgeschermde locatie. Bitcoin mining is namelijk zowel in China als in Libië verboden. De reden hiervoor is de enorme hoeveelheid energie die nodig is om de supercomputers aan het werk te houden.

Hierdoor kan het energienetwerk overbelast raken. Daar is de lokale bevolking de dupe van als het uitvallen van de stroom hun dagelijks leven belemmert. Bovendien is het slecht voor het milieu wanneer er gebruik wordt gemaakt van vervuilende energiebronnen.

De geheime operatie werd in Libië uitgevoerd vanwege de lage energiekosten. Dergelijke lage rekeningen zijn een groot voordeel voor bitcoin miners, aangezien de kosten voor de elektriciteit in sommige landen hoger kunnen zijn dan wat er met minen wordt verdiend. In Libië is de energie 50 keer goedkoper dan in Nederland.

Het land staat zesde in de wereld op de lijst van laagste energiekosten. Dit komt onder andere door subsidiëring van de overheid. Echter is het minen van bitcoins door immigranten niet wat de overheid met de subsidies voor ogen heeft. 

Advertisement

Illegaal bitcoin minen groot probleem in Libië

In Libië vormt de illegale bitcoin mining een omvangrijk probleem. Vermoed wordt dat in de andere grote steden van Libië ook volop bitcoins gemined worden. Volgens een Arabische krant beweerde minister-president Abdul Hamid Dbeibeh dat crypto miners tussen de 1000 en 1500 megawatt van het Libische energienetwerk aftappen. 

Administratie van Libische energiebedrijven is niet bepaald indrukwekkend en dat maakt het opsporen nog lastiger. Er wordt gespeculeerd dat in de stad Benghazi en in Tripoli, de hoofdstad van Libië, veel gemined wordt door zowel individuen als door criminele bendes. Of de groep Chinezen ook bij een bende hoort wordt nog onderzocht.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement