Ivo Melchers Ivo Melchers
21/01/2023 09:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/01/2023 09:05

Concurrentie voor BTC miners neemt toe, hashrate nadert all-time high

icon-mining
Mining
Bitcoin miner capitulatie naar verwachting in september afgelopen

Foto: yuRomanovich/Shutterstock

De opleving in de bitcoin koers is niet alleen goed nieuws voor alle bitcoin (BTC) investeerders, maar bitcoin miners halen ook opgelucht adem. De miners zijn misschien wel het hardst geraakt in de huidige bearmarkt dan wie dan ook. De lage bitcoin koers, de alsmaar stijgende hashrate en de torenhoge energieprijzen zijn zacht gezegd niet ideaal voor de miners. Zo kon je eerder in het crypto nieuws lezen dat de bitcoin mining omzet in het afgelopen jaar 37,5% minder was dan in 2021.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin hashrate weer in de lift

Data van BitInfoCharts laat zien dat de hashrate, ofwel rekenkracht, met bijna 1% is gestegen in de afgelopen 24 uur. Op het moment is de totale rekenkracht gelijk aan 274 exahash per seconde (EH/s). Hiermee komt het weer dichterbij de all-time high van 302 EH/s wat behaald werd op 16 januari.

Een stijging in de totale rekenkracht van het netwerk houdt in dat de concurrentie in het mining-landschap toeneemt. De moeilijkheidsgraad wordt elke 20.016 blokken, wat gelijk staat aan ongeveer twee weken, aangepast aan de hashrate van het netwerk. Deze kalibratie zorgt ervoor dat het altijd om en nabij de tien minuten zal duren om een nieuw block aan de blockchain toe te voegen. Bij een stijgende rekenkracht zal het dus voor de miners minder lang duren om een nieuw block toe te voegen, waardoor als gevolg de moeilijkheidsgraag naar boven aangepast zal worden.

Op 15 januari steeg deze moeilijkheidsgraad dan ook met een totaal van 10,26%, volgens data van BTC.com. Dit was de grootste stijging sinds die van 10 oktober.

Dit is uiteraard slecht nieuws voor de miners zelf, aangezien het een negatief effect heeft op de omzet. Echter is het wel positief voor het netwerk van Bitcoin. Het netwerk zal hiermee steeds sterker, betrouwbaarder en moeilijker worden om te hacken.

Efficiëntie BTC mining

Een hogere hashrate betekent niet per se dat er meer machines worden aangesloten op het netwerk. Machines kunnen namelijk ook worden vervangen voor efficiëntere opties. Oudere versies produceren namelijk vaak minder TH/s en verbruiken veel energie.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie