Simon Bosch Simon Bosch
05/01/2024 20:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2024 17:47

Grootste Bitcoin miner ter wereld delft in december meer BTC dan ooit

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Bitcoin gigant breidt onderneming uit, investeert $180 miljoen

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Het gaat momenteel uitstekend met veel bitcoin (BTC) miners. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de talloze uitbreidingen van de afgelopen maanden. Hierdoor was één van de grootste beursgenoteerde miners, Marathon Digital, in staat om meer BTC te delven dan ooit tevoren.

Onderzoek: Miners gaan klappen krijgen na de bitcoin halving
  • icon-mining
    Mining

Record voor bitcoin miner Marathon

In een persbericht heeft de beursgenoteerde miner (beurssymbool: MARA) onthuld hoeveel BTC het in december heeft gedolven en hoe de miningbezigheden er precies voorstaan. In december wist het 1.853 BTC binnen te slepen. Dat zou het hoogste aantal bitcoins zijn dat ooit door een beursgenoteerde miner in één maand is verdiend.

Het betreft een toename van 56% ten opzichte van november en 290% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Dat komt volgens het bedrijf voor een aanzienlijk deel door fors hogere transactiekosten.

Een andere belangrijke factor hierin is de vergrote productiecapaciteit. Marathon Digital heeft de afgelopen maanden verschillende uitbreidingen aangekondigd, maar het duurt doorgaans een tijd voordat de nieuwe hardware in gebruik is genomen. In december heeft de bitcoin miner zijn totale hashrate laten stijgen met 4% tot zo’n 24,7 exahash per seconde (EH/s).

Het overgrote deel van de productiecapaciteit bevindt zich nog steeds in de Verenigde Staten, maar het is inmiddels ook actief in Abu Dhabi. Daar is nu 2,7 EH/s in gebruik genomen, wat in januari uitgebreid zal worden naar 4,4 EH/s. Ook werkt Marathon inmiddels aan een joint venture in Paraguay, waar nu 0,3 EH/s met behulp van 2.110 ASIC-machines aan het netwerk gekoppeld is. Dit moet in het tweede kwartaal van 2024 worden uitgebreid naar 1,1 EH/s.

Ook heeft het bedrijf onlangs aangekondigd twee Amerikaanse mininglocaties over te nemen. Dit moet in januari voltooid zijn.

Advertentie

Miners optimistisch tijdens enorme groei

De ambitieuze groeiplannen waren onlangs voelbaar bij investeerders, Marathon Digital was plotseling het populairste aandeel op alle beurzen in de VS. Het was zelfs populairder dan Tesla. Inmiddels is de koers wel zo’n 22% gedaald.

In ieder geval waren miners de afgelopen tijd erg optimistisch, Marathon Digital is dus geen uitzondering. De hashrate haalde rond de kerstdagen opnieuw een recordhoogte. Ook concurrent Cipher Mining kondigde op woensdag een flinke uitbreiding aan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie