Erik Juffermans Erik Juffermans
03/02/2023 12:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2023 12:21

Rapport: bitcoin miners en zonnepanelen kunnen samenwerken

icon-mining
Mining

Foto: Kenneth Bagge Jorgensen/Shutterstock

Zonnepanelen zijn dan wel duurzaam maar ze zijn niet geheel perfect. Zo zijn ze afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, en anderzijds produceren ze soms meer energie dan er opgenomen kan worden. Volgens een rapport van Ark Invest biedt bitcoin mining hier een creatieve oplossing. Energie excessen kunnen volgens het rapport door een bitcoin miner opgevangen worden zodat er geen energie verloren gaat.

Bitcoin halving om de hoek, hoe bereid je voor?
  • icon-mining
    Mining

Een win-win-win situatie met BTC mining

Zonneparken hebben vaak te kampen met de onregelmatigheid van de energieproductie. Implicaties met het opslaan van energie leidt vaak tot het verliezen van kostbare energie. Wat het rapport ook aantoont is door de batterijen van zonnepanelen te combineren met bitcoin (BTC) mining rigs, de grootte van deze batterijen op te schalen is. Overtollige energie kan tegelijkertijd simpel richting de mining rigs genavigeerd worden.

Een ander groot voordeel van bitcoin mining rigs is diens mobiliteit en flexibiliteit. Elke mining rig opereert onafhankelijk van elkaar, en men kan deze daarom simpel uit of aan zetten wanneer dit nodig is. Daarnaast vereist een bitcoin mining rig geen specifieke hoeveelheid energie om te functioneren. Zo kan er een zeer precieze hoeveelheid overtollige energie naar de mining rigs gestuurd worden.

Een ideale win-win-win situatie dus; geen energieverspilling, grotere batterijen en er wordt bitcoin transacties gevalideerd. Het rapport van Ark Invest is nog niet in praktijk getest, maar het zou geen verbazing zijn als er in de toekomst meer en meer van dit soort mogelijkheden worden verkend.

Duurzame bitcoin mining

Crypto mining wordt over het algemeen geassocieerd met vervuiling. Zo zou het erg energie intensief zijn, en een perfect voorbeeld van milieuvervuiling. Recente onderzoeken tonen echter aan dat het minen van bitcoin een stuk duurzamer is dan voorheen. In sommige gevallen heeft het zelfs een positieve invloed op het milieu.

Zo doet het idee van Ark Invest denken aan Bitcoin Lake in Guatemala. Dit is een project in een klein dorpje in Guatemala waar vervuilende kookolie wordt gerecycled door bitcoin mining rigs. Vieze olie dat voorheen in een meer terecht kwam, wordt sinds vorig jaar gebruikt om bitcoin te genereren, en de gemeenschap en financieel duwtje in de rug te geven.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie