Erik Juffermans Erik Juffermans
03/02/2023 12:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2023 12:21

Rapport: bitcoin miners en zonnepanelen kunnen samenwerken

icon-mining
Mining

Foto: Kenneth Bagge Jorgensen/Shutterstock

Zonnepanelen zijn dan wel duurzaam maar ze zijn niet geheel perfect. Zo zijn ze afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, en anderzijds produceren ze soms meer energie dan er opgenomen kan worden. Volgens een rapport van Ark Invest biedt bitcoin mining hier een creatieve oplossing. Energie excessen kunnen volgens het rapport door een bitcoin miner opgevangen worden zodat er geen energie verloren gaat.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een win-win-win situatie met BTC mining

Zonneparken hebben vaak te kampen met de onregelmatigheid van de energieproductie. Implicaties met het opslaan van energie leidt vaak tot het verliezen van kostbare energie. Wat het rapport ook aantoont is door de batterijen van zonnepanelen te combineren met bitcoin (BTC) mining rigs, de grootte van deze batterijen op te schalen is. Overtollige energie kan tegelijkertijd simpel richting de mining rigs genavigeerd worden.

Een ander groot voordeel van bitcoin mining rigs is diens mobiliteit en flexibiliteit. Elke mining rig opereert onafhankelijk van elkaar, en men kan deze daarom simpel uit of aan zetten wanneer dit nodig is. Daarnaast vereist een bitcoin mining rig geen specifieke hoeveelheid energie om te functioneren. Zo kan er een zeer precieze hoeveelheid overtollige energie naar de mining rigs gestuurd worden.

Een ideale win-win-win situatie dus; geen energieverspilling, grotere batterijen en er wordt bitcoin transacties gevalideerd. Het rapport van Ark Invest is nog niet in praktijk getest, maar het zou geen verbazing zijn als er in de toekomst meer en meer van dit soort mogelijkheden worden verkend.

Duurzame bitcoin mining

Crypto mining wordt over het algemeen geassocieerd met vervuiling. Zo zou het erg energie intensief zijn, en een perfect voorbeeld van milieuvervuiling. Recente onderzoeken tonen echter aan dat het minen van bitcoin een stuk duurzamer is dan voorheen. In sommige gevallen heeft het zelfs een positieve invloed op het milieu.

Zo doet het idee van Ark Invest denken aan Bitcoin Lake in Guatemala. Dit is een project in een klein dorpje in Guatemala waar vervuilende kookolie wordt gerecycled door bitcoin mining rigs. Vieze olie dat voorheen in een meer terecht kwam, wordt sinds vorig jaar gebruikt om bitcoin te genereren, en de gemeenschap en financieel duwtje in de rug te geven.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Mining nieuws

Crypto exchange aandelen worden massaal in de verkoop gezet
Bitcoin mining bedrijven renderen beter dan BTC koers, zegt JPMorgan
Advertentie