Timo Bult Timo Bult
07/10/2022 05:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/10/2022 05:04

Nederlandse bitcoin miner maakt gas overbodig bij verwarming magazijn

icon-mining
Mining
Nederlandse bitcoin miner maakt gas overbodig bij verwarming magazijn

Foto: Roman Vyshnikov/Shutterstock

Bitcoin (BTC) mining heeft een hoop voordelen en nadelen. Een aantal van die nadelen kunnen echter worden omgezet naar voordelen. Bitcoin Brabant liet onlangs in een tweet zien hoe het bedrijf dat doet. Het heeft namelijk een BTC miner in een magazijn geïnstalleerd, waar de machine nu naast miner ook als verwarming fungeert.

Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving
  • icon-mining
    Mining

Bitcoin minen met overgebleven elektriciteit

Bitcoin Brabant, een bedrijf dat zoals de naam al doet vermoeden uit Brabant komt, deelde eergisteren een interessante tweet. Daarin is te zien hoe het bitcoin miners inzet voor zowel het minen van BTC als het opwarmen van een magazijn. Dat opwarmen gebeurt met een gevaarte dat het bedrijf “de Bazooka” noemt:

“Onze nieuwste installatie verwarmt een magazijn met elektriciteit in plaats van aardgas. We hebben handmatige kleppen geïnstalleerd om de luchtstroom te geleiden. Het geluid is gedempt tot onder de 40db met een grote demper. De mensen die in het magazijn werken genieten van de warme temperatuur en het lage geluid.”

Een bitcoin miner gebruikt veel stroom om ingewikkelde berekeningen uit te voeren, een heikel punt dat je vaker in het bitcoin nieuws naar voren ziet komen. Miners hebben uiteindelijk als doel transacties op het netwerk te verwerken en het netwerk te beveiligen. Maar als rest ‘afval’ genereren de miners ook veel warmte. En in plaats van deze warmte simpelweg te laten ontsnappen, kan je daar natuurlijk ook andere dingen mee doen.

Het magazijn in kwestie geniet nu van de warmte die deze Bitmain Antminer S19j Pro genereert. De stroom die ze daarvoor gebruiken is afkomstig van de zonnepanelen op het dak. Tegen Cointelegraph stelt Bert de Groot, oprichter van Bitcoin Brabant, dat het magazijn hierdoor een overschot van 50 megawattuur per jaar heeft.

Advertentie

Van duur gas naar BTC

Het magazijn gebruikte voorheen aardgas om de boel te verwarmen. En je kan je misschien voorstellen dat dat vooral in deze tijden ontzettend duur is. Bovendien is het natuurlijk slecht voor het klimaat. Kortom, door de inzet van een bitcoin miner vangt het magazijn meerdere vliegen in een klap.

Met het overschot aan elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen op het dak wordt bitcoin verdiend én het magazijn warm gehouden! Dat is een van de innovatieve manieren hoe Bitcoin als gecentraliseerd monetair netwerk uitkomsten biedt in deze tijden.

Bitcoin Brabant kwam al eens voorbij in het crypto nieuws. Het gebruikt miners namelijk ook om in de glastuinbouw warmte te leveren.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie