Timo Bult Timo Bult
20/05/2020 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 12:39

Oude bitcoin (BTC) miners worden weer aangezet, dit is mogelijk waarom

icon-mining
Mining
Oude bitcoin (BTC) miners worden weer aangezet, dit is mogelijk waarom

Oudere bitcoin (BTC) miners, met in het bijzonder de Bitmain Antminer S9, lijken weer langzaam aan het werk gezet te worden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat miners weer vertrouwen lijken te hebben dat de bitcoin koers goed zal gaan presteren, waarmee oudere miners weer winst kunnen genereren. Daarnaast is ook de moeilijkheidsgraad onlangs naar beneden bijgesteld.

Bitcoin (BTC) miners zetten rigs uit

Velen binnen de Bitcoin-gemeenschap keken uit naar de Bitcoin halvingHet automatische mechanisme van het Bitcoin-protocol zorgde er op 11 mei voor dat de beloningen voor miners werden gehalveerd. Dit zorgt er onder andere voor dat de inflatie van bitcoin binnen de perken blijft.
Het effect hiervan was echter daarnaast ook dat het bitcoin minen minder lucratief werd. Vooral oudere miners verbruikten na de halving meer stroom dan de inkomsten die ze genereerden. Het gevolg was dat deze oudere machines offline werden gehaald. Een mooi voorbeeld hiervan is de Antminer S9 van Bitmain, dat lange tijd de populairste miner op de markt was.

Bitcoin_(BTC)_Miners_Aandeel
Bron: Coin Metrics

De gele lijn op de bovenstaande grafiek is het aandeel van de Antminer S9 door de jaren heen. Op zijn hoogtepunt was de S9 goed voor 78% van de totale hash rate. Met de opkomst van nieuwere, efficiëntere rigs zakte dit aandeel terug.
Het aandeel van de S9 begint echter weer iets te klimmen. Dit kan met een aantal factoren te maken hebben, zoals de naar beneden bijgestelde difficulty, het grote aanbod aan tweedehands S9’s en de stijgende bitcoin koers.
Sinds de halving is de totale hash rate met bijna 20 procent afgenomen. De verwachting is dat, nu de moeilijkheidsgraad met 6 procent naar beneden is bijgesteld, er weer een balans gevonden zal worden op het netwerk. Dit zal de situatie voor oudere miners zoals de S9 nog gunstiger kunnen gaan maken.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie