Erik Juffermans Erik Juffermans
12/03/2024 16:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/03/2024 13:50

Problemen voor bitcoin miners? Bidens belastingvoostel keer terug

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Biden onder druk: Grijp in bij gijzeling leiders crypto-gigant Binance

Foto: Shutterstock/Consolidated News Photos

Precies een jaar geleden kwam de Biden administratie met plannen om de elektriciteitsbelasting voor bitcoin (BTC) miners te verhogen met 30 procent. Deze plannen verdwenen vervolgens van de radar, maar keren nu plotseling weer terug.

De plannen zijn onderdeel van Joe Biden’s budget voorstel, en zouden in 2025 in werking moeten treden. Volgens critici zou de belastingverhoging een nekslag zijn voor de Amerikaanse bitcoin mining sector.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat zijn de plannen voor bitcoin mining?

Volgens het belastingvoorstel adresseren huidige wetten niet het elektriciteitsverbruik van bitcoin miners. De Biden-administratie meent echter dat dit verbruik hetzelfde gezien moet worden als brandstofverbruik, en dit moet belast worden.

“Elk bedrijf dat computing voorzieningen gebruikt, of het nou van het bedrijf zelf is of als het wordt geleased, om digitale assets te minen moet een belasting betalen van 30 procent van de elektriciteitskosten voor die mining activiteiten,” aldus het belastingvoorstel.

Mocht het voorstel worden aangenomen, moeten bitcoin mining bedrijven gaan aangeven hoeveel elektriciteit ze verbruiken en waar hun elektriciteit vandaan komt. Deze nieuwe maatregel moet per ingang van 2025 ingaan, en zal in fases worden opgebouwd. Het eerste jaar bedraagt de belasting 10 procent, het tweede jaar 20 procent en na het derde jaar 30 procent.

Nekslag voor de bitcoin mining sector?

Op basis hiervan klinkt dit slechts als een zure appel voor de Amerikaanse bitcoin mining sector, maar het is nog een stuk erger. Deze belasting is namelijk ook van toepassing op duurzame energie. Als een bitcoin miner energie gebruikt afkomstig van zelf opgewekte zonne- of windenergie, dan moet hier ook gewoon belasting op worden betaald.

Volgens Pierre Rochard van de Amerikaanse bitcoin miner Riot Platforms is het belastingplan enkel bedoeld om de mining sector de kop in te drukken. Ook de Amerikaanse senator Cynthia Lummis is niet blij met het voorstel. Zij zegt dat een 30 procent elektriciteitsbelasting de Amerikaanse bitcoin mining industrie volledig kapot zou maken.

Of de belasting er daadwerkelijk komt is niet zeker. Zoals gezegd werd het plan een jaar geleden ook al opgegooid, maar kon toen geen potten breken. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen die later dit jaar plaatsvinden zullen een belangrijke factor voor dit nieuwe belastingplan zijn.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie