Erik Juffermans Erik Juffermans
17/10/2023 18:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/10/2023 18:00

Professor haalt uit naar het anti-bitcoin beleid van Greenpeace

icon-mining
Mining
Professor haalt uit naar het anti-bitcoin beleid van Greenpeace

Foto: D_Zheleva/Shutterstock

Milieuorganisatie Greenpeace is geen voorstander van bitcoin (BTC). Volgens de organisatie is bitcoin zeer vervuilend voor het milieu. De milieuorganisatie had zelfs een speciale “Change the Code” campagne opgezet waarmee het een transitie van bitcoin naar een proof-of-stake systeem wilde bewerkstelligen.

Volgens Troy Cross, een professor aan de Reed College in Portland, is het anti-bitcoin beleid van Greenpeace volkomen onterecht. In een uitgebreid Twitterbericht bespreekt hij het beleid van Greenpeace en wijst hij op de tekortkomingen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Greenpeace snapt niks van bitcoin (BTC)

De strekking van het verhaal van Cross is dat Greenpeace zich totaal niet heeft verdiept in de bitcoin mining industrie. DHet roept leuzen als “Change the Code”, maar heeft helemaal geen experts geraadpleegd om meer te leren over de achterliggende technologie van bitcoin.

De grootste kritiek van Greenpeace is het klassieke “slecht voor het milieu” argument. Greenpeace lijkt echter niet op de hoogte te zijn van de talloze mining projecten die methaan affakkelen om energie te genereren. Deze initiatieven voorkomen juist de uitstoot van broeikasgassen. Lees hier meer over deze interessante en duurzame mining projecten.

Ook is Greenpeace volgens Cross totaal niet op de hoogte van de rol van bitcoin mining in de globale energie transitie. 

“Als ze echt interesse hadden in bitcoin’s impact op het milieu, dan hadden ze geleerd dat bitcoin streeft naar het gebruik van de goedkoopste energie. Wanneer zo’n koper van energie flexibel, verplaatsbaar en schaalbaar is, is deze op lange termijn goed voor de energie transitie.”

Dubbele agenda?

Aldus Cross, die speculeert dat de anti-bitcoin agenda niet oprecht is, maar gedreven wordt door bepaalde donateurs. 

“Hun doel is altijd geweest om de reputatie te schaden van iedereen die iets met bitcoin te maken heeft, en om anti-bitcoin wetgevingen te promoten.”

Cross concludeert zijn betoog door nog een paar absurde artikelen van Greenpeace aan te halen. Zo schreef de organisatie in 2017 dat bitcoin tegen 2020 alle energie op aarde zou gebruiken. Cross zegt dat we daarentegen, vandaag de dag in 2023, de bitcoin mining industrie tot bloei zien komen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie