Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Professor haalt uit naar het anti-bitcoin beleid van Greenpeace

Professor haalt uit naar het anti-bitcoin beleid van Greenpeace

Foto: D_Zheleva/Shutterstock

Milieuorganisatie Greenpeace is geen voorstander van bitcoin (BTC). Volgens de organisatie is bitcoin zeer vervuilend voor het milieu. De milieuorganisatie had zelfs een speciale “Change the Code” campagne opgezet waarmee het een transitie van bitcoin naar een proof-of-stake systeem wilde bewerkstelligen.

Volgens Troy Cross, een professor aan de Reed College in Portland, is het anti-bitcoin beleid van Greenpeace volkomen onterecht. In een uitgebreid Twitterbericht bespreekt hij het beleid van Greenpeace en wijst hij op de tekortkomingen.

Greenpeace snapt niks van bitcoin (BTC)

De strekking van het verhaal van Cross is dat Greenpeace zich totaal niet heeft verdiept in de bitcoin mining industrie. DHet roept leuzen als “Change the Code”, maar heeft helemaal geen experts geraadpleegd om meer te leren over de achterliggende technologie van bitcoin.

De grootste kritiek van Greenpeace is het klassieke “slecht voor het milieu” argument. Greenpeace lijkt echter niet op de hoogte te zijn van de talloze mining projecten die methaan affakkelen om energie te genereren. Deze initiatieven voorkomen juist de uitstoot van broeikasgassen. Lees hier meer over deze interessante en duurzame mining projecten.

Ook is Greenpeace volgens Cross totaal niet op de hoogte van de rol van bitcoin mining in de globale energie transitie. 

“Als ze echt interesse hadden in bitcoin’s impact op het milieu, dan hadden ze geleerd dat bitcoin streeft naar het gebruik van de goedkoopste energie. Wanneer zo’n koper van energie flexibel, verplaatsbaar en schaalbaar is, is deze op lange termijn goed voor de energie transitie.”

Dubbele agenda?

Aldus Cross, die speculeert dat de anti-bitcoin agenda niet oprecht is, maar gedreven wordt door bepaalde donateurs. 

“Hun doel is altijd geweest om de reputatie te schaden van iedereen die iets met bitcoin te maken heeft, en om anti-bitcoin wetgevingen te promoten.”

Cross concludeert zijn betoog door nog een paar absurde artikelen van Greenpeace aan te halen. Zo schreef de organisatie in 2017 dat bitcoin tegen 2020 alle energie op aarde zou gebruiken. Cross zegt dat we daarentegen, vandaag de dag in 2023, de bitcoin mining industrie tot bloei zien komen.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Meest gelezen
Financieel expert: ‘Grootste crypto-rally van het jaar komt deze zomer'
Financieel expert: ‘Grootste crypto-rally van het jaar komt deze zomer’
  • 03/07/2025
  • 4 min. leestijd
'Ethereum ETF's kunnen $4 miljard aan investeringen verwachten'
Ethereum onder de loep: ‘er klopt iets niet als je naar de koers kijkt’
  • 02/07/2025
  • 3 min. leestijd
Heb jij een account bij Bybit? Doe dit deze week nog
Heb jij een account bij Bybit? Doe dit deze week nog
  • 02/07/2025
  • 3 min. leestijd
XRP in de lift: deze signalen wijzen op een zomerrally
XRP in de lift: deze signalen wijzen op een zomerrally
  • 02/07/2025
  • 4 min. leestijd
Een afbeelding van een pittoresk stuk van een Belgische stad
Nieuwe cryptobelasting in België: wat betekent dat voor jou?
  • 01/07/2025
  • 4 min. leestijd
Advertentie
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank