‘Zet je schrap!’ Bitcoin difficulty kan deze week record bereiken

icon-mining
Mining
'Zet je schrap!' Bitcoin difficulty kan deze week record bereiken

Foto: Mark Agnor/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers mag dan wel grote moeite hebben op dit moment, de miners lijken de toekomst positief tegemoet te gaan. Dat blijkt onder andere uit de stijgende hash rate en difficulty. Over ongeveer twee dagen zal laatstgenoemde waarschijnlijk zijn grootste toename sinds januari dit jaar gaan zien, een positief signaal. Toch zitten hier voor de korte termijn wel wat haken en ogen aan.

Bitcoin miners herpakken zich

De recente neerwaartse prijsactie heeft op alle marktdeelnemers een groot effect gehad. Waar veel investeerders hun bitcoins veel minder waard zagen worden, kregen ook miners het moeilijk. Door de dalende koers in combinatie met de stijgende energieprijzen, kwam de winstgevendheid voor miners steeds meer in het geding.

Het bitcoin mining bedrijf Blockbridge laat in een update gisteren weten dat deze negatieve omstandigheden vooral een grote aanslag zijn voor miners die oudere, inefficiënte machines gebruiken.

Nu miners zich weer enigszins lijken te herpakken en de hash rate stijgt, zal ook de difficulty deze week stijgen. Die stijging zal naar verwachting 7% bedragen. Dat is de grootste positieve aanpassing sinds januari 2022. Het is zelfs zo’n grote aanpassing dat de difficulty een all-time high (ATH) kan gaan neerzetten.

Bitcoin miners gaan zware tijd tegemoet

Het zijn positieve signalen. De stijgende hash rate laat zien dat miners of meer efficiëntere machines aanzetten, of nieuwe miners de markt betreden. De stijgende difficulty is daarnaast goed voor de beveiliging van het Bitcoin-netwerk. Toch is laatstgenoemde niet per se een goede ontwikkeling voor miners, zo laat Blockbridge weten:

“We kunnen de difficulty genoeg gaan zien springen om binnen een paar dagen een nieuwe (of bijna nieuwe) ATH te bereiken. Het is geweldig voor de netwerkbeveiliging, maar betekent helaas ook een dalende hashprijs, vooral met de prijsdaling van bitcoin na de toespraak van Powell op vrijdag. Als je je onze laatste update herinnert, zijn de gemiddelde kosten van mining in het tweede kwartaal met 22% gestegen. Zet je schrap voor zwaardere weken die voor de deur staan nu de winstgevendheid onder druk komt te staan!”

De difficulty is een automatisch mechanisme dat als doel heeft de tijd tussen transactieblokken 10 minuten te laten bedragen. Voegen meer miners zich bij het netwerk dan zullen transactieblokken sneller verwerkt worden dan de beoogde 10 minuten. In dat geval gaat de difficulty omhoog en wordt het moeilijker om bitcoins te minen. Dit werkt andersom hetzelfde; duurt het langer dan 10 minuten voordat een transactieblok wordt verwerkt, dan gaat de difficulty omlaag.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie