Monero (XMR) transacties kunnen nu getraceerd worden door de VS, goed of slecht nieuws?

Array

Het cryptocurrency-bedrijf CipherTrace zegt een tool te hebben ontwikkeld waarmee het monero (XMR) transacties kan traceren. Dit is opvallend aangezien monero een privacy-coin is, wat inhoudt dat transacties met deze cryptocurrency volledig anoniem zouden moeten zijn.

CipherTrace ontwikkelde de tool voor de United States Department of Homeland Security. Hiervoor ontving het in totaal $2,4 miljoen. Het resultaat is een toolset waarmee autoriteiten in de Verenigde Staten transacties met monero kunnen volgen.

- Advertentie -

Na een jaar werk kunnen monero transacties nu opgezocht, verkend en gevisualiseerd worden door handhavers. Terwijl dit als slecht nieuws klinkt voor degene die graag anoniem transacties doet, is het volgens CipherTrace juist goed nieuws:

“Analytics is cruciaal voor het voortbestaan van privacymunten, want als ze de risico’s niet kunnen inschatten, kunnen sommige regeringen transacties met privacymunten buitengewoon moeilijk maken of ze regelrecht verbieden, zoals Japan,”

De transacties kunnen echter niet op dezelfde manier getraceerd worden zoals dat met bitcoin (BTC) wel kan. Op de Bitcoin blockchain staan transacties namelijk publiekelijk opgeslagen met verwijzing naar publieke wallet adressen. Deze tool kan echter enkel een inschatting maken tussen welke wallets de XMR is verplaatst, zo legt Decrypt uit:

“Je kunt niet zo deterministisch zijn als met Bitcoin. […] Bij het opsporen van Monero is het eigenlijk meer een probabilistisch spel. Je kunt zeggen: Nou, ik heb 98% kans dat dit van dit adres naar dit adres ging, of 78%, of dat soort dingen. Er is een andere benadering voor nodig dan [te zeggen]: ik ga garanderen dat alles perfect is…”

Voor criminelen die monero gebruiken komt het nieuws waarschijnlijk als een klap. In april werd duidelijk dat monero steeds populairder werd onder criminelen. Zo stapten de ontwikkelaars van de bekende gijzelsoftware Sodinokibi Ransomware over van bitcoin naar monero. En dan is er nog het bizarre kidnapverhaal uit Noorwegen waarin monero een rol speelde.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

BITCOIN KOPEN

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...