Van Bitcoin (BTC) naar Monero (XMR), deze gijzelsoftware maakt overstap om sporen te wissen

Sodinokibi Ransomware maakt de overstap van Bitcoin (BTC) naar Monero (XMR) om het moeilijker voor opsporingsinstanties te maken om hun sporen te volgen. Dat meldt computernieuwssite Bleeping Computer op 11 april.

- Advertentie -

Met behulp van ransomware, oftewel gijzelsoftware, kunnen hackers bepaalde gegevens op computers van slachtoffers vergrendelen. Vaak is het betalen van losgeld de enige manier voor slachtoffers om weer toegang te krijgen tot hun gegevens.

Sodinokibi, ook bekend als REvil, biedt gijzelsoftware als een dienst aan, wat het ransomware-as-a-service (RaaS) model wordt genoemd. Doordat bitcoin-transacties opgeslagen worden in een openbare blockchain kunnen opsporingsinstanties vaak traceren door wie bepaalde transacties zijn uitgevoerd.

Daarom kiezen de hackers ervoor om over te stappen naar monero, een zogeheten privacy coin. Begin dit jaar was op Crypto Insiders nog te lezen dat Jerek Kabcek, strategie-analist van Europol, zei dat transacties op de blockchain van Monero nagenoeg ontraceerbaar zijn:

Omdat de verdachte een combinatie van TOR en privacy coins gebruikte, konden we het geld niet traceren. We konden de IP-adressen niet traceren. Wat betekent dat dat het einde van het verhaal was.

Wat gebeurde op de blockchain was Bitcoin was zichtbaar en daarom konden we redelijk ver komen. Maar met de blockchain van Monero was dat het punt waar het onderzoek was beëindigd. Dit is dus een klassiek voorbeeld van een van de vele zaken die we hadden waarin de verdachte besloot geld over te zetten van Bitcoin of Ethereum naar Monero.

Aldus Kabcek. Naar verluidt heeft Sodinokibi op een forum voor hackers aangekondigd dat de dienst op een gegeven moment helemaal geen bitcoin meer zal accepteren:

In dit verband informeren we u dat de BTC na een tijdje zal worden verwijderd als betalingsmethode. Slachtoffers moeten de nieuwe cryptocurrency gaan begrijpen, evenals andere geïnteresseerde partijen die met ons samenwerken.

Onlangs kwam nog buiten dat hackers $2,3 miljoen aan bitcoin hadden buitgemaakt in een ransomware-aanval die het systeem van Travelex platlegde.

- Advertentie -

Vorig jaar augustus kondigde de Franse politie aan dat het een gigantisch botnetwerk had ontmanteld dat gebruikt werd voor het illegaal minen van monero, ook bekend als cryptojacking.

Volgens onze analist David hebben we te maken met een interessante situatie, want hoewel de terugval in de $6K bearish is, weten de bears tot op heden niet door te pakken. Aan de andere kant zien we dat de bulls keer op keer het gewonnen terrein weer snel prijs moet geven. Om welk niveau gaat de strijd? Lees het in Davids net verschenen technische analyse!

De koers van bitcoin begon aan een move en deze lijkt in de richting van de $6.000 te gaan. Bekijk de vandaag verschenen koersupdate van Michiel voor meer!

Heb je afgelopen vrijdag de live Ask Me Anything (AMA) sessie van David en Michiel gemist? Tijdens de sessie, waarin onze analisten in gingen op Bitcoin, het coronavirus en de economie, konden live vragen worden gesteld!

- Advertentie -
Ad
SATOS
Reviewed
€16.270,70 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€15.993,90 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€16.000,50 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€16.115,30 Kopen
4
Bitcoinmeester
Reviewed
€16.117,10 Kopen
Laatste nieuws

“Bitcoin” zoekopdrachten in Nederland op hoogste punt sinds 2017, komt de...

0
Bitcoin (BTC) brak onlangs zijn recordprijs die in 2017 gevestigd werd. Het nieuwe record ging gepaard met enorme sprongen in de afgelopen maanden, dit...
- Advertentie -
Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...