Timo Bult Timo Bult
20/02/2022 14:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:32

NFT-marktplaats OpenSea getroffen door phishing aanval

icon-nft
NFT nieuws
NFT-marktplaats OpenSea getroffen door phishing aanval

Foto: Andrea Danti/Shutterstock

De op een na grootste non-fungible token (NFT) marktplaats OpenSea is getroffen door een aanval. Het leek in eerste instantie te gaan om een zogenoemde exploit door een hacker. Later werd echter duidelijk dat de aanval op een andere manier plaatsvond en het om een phishing-aanval ging.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

NFT-marktplaats OpenSea phishing

Afgelopen nacht Nederlandse tijd brak paniek uit. Een kwetsbaarheid in de code van het smart contract van OpenSea zou een hacker namelijk de mogelijkheid hebben gegeven om er met de NFT’s van gebruikers vandoor te gaan. De aanval werd direct op Twitter gedeeld om de aandacht van de marktplaats te trekken:

Toen er uiteindelijk meer duidelijk werd over de aanval bleek het niet om een exploit te gaan. De persoon achter de aanval zou namelijk mensen direct hebben proberen te misleiden in wat men ook wel phishing noemt. Verschillende gebruikers van OpenSea ontvingen een e-mail die afkomstig leek van OpenSea waarin hen werd verzocht hun NFT’s te verplaatsen naar een nieuw smart contract.

Blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield liet dit vanochtend vroeg in een tweet weten. De onderzoekers zeiden het volgende over de aanval:

“Hoewel niet bevestigd, is de OpenSea-hack hoogstwaarschijnlijk phishing. Gebruikers autoriseren de “migratie” zoals aangegeven in de phishing-e-mail en de autorisatie stelt de hacker helaas in staat om de waardevolle NFT’s te stelen…”

De OpenSea phishing e-mail – Bron: PechShield Inc.

Aanval lijkt zorgvuldig gepland

Voor zover bekend zijn 32 mensen erin getrapt. De wallet van de aanvaller zou zo’n €1,5 miljoen aan ethereum (ETH) hebben ontvangen. De aanval op OpenSea gebruikers lijkt zorgvuldig gepland te zijn. Op 18 februari kondigde OpenSea namelijk aan dat het naar een nieuw smart contract migreert om een mogelijke exploit in de code te repareren. Gebruikers die NFT’s te koop hebben staan op de marktplaats moeten hierom hun NFT’s migreren naar het nieuwe contract.

Dit maakt de situatie voor gebruikers natuurlijk nog verwarrender en de e-mail van de aanvaller nog geloofwaardiger. De medeoprichter en CEO van OpenSea stelt gebruikers in een reeks tweets gerust en geeft ook wat tips mocht je bezorgt zijn dat je erin bent getrapt. Die tweets vind je hier!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie