Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
20/01/2024 15:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2024 12:25

OpenSea crypto schandaal: veroordeelde topman gaat in hoger beroep

icon-nft
NFT nieuws

Foto: Diego Thomazini/Shutterstock

Non-fungible tokens (NFT’s) waren een rage tijdens de bullrun van 2021. Een voormalig leidinggevende van het NFT marktplaats OpenSea, Nathanial Chastain, wordt ervan beschuldigd op oneerlijke wijze geld te verdienen met de digitale verzamelobjecten. Hij werd veroordeeld wegens fraude en witwassen.

Chastain gebruikte zijn positie bij OpenSea om winst te maken met zijn eigen collecties. Dit deed hij door NFT’s te kopen en vervolgens op de voorpagina van OpenSea uit te lichten. Nadat deze collecties uitverkocht waren door de blootstelling, verkocht hij ze om winst te maken. In totaal verdiende hij meer dan $50.000 met deze activiteiten. Zijn taferelen kwamen aan het licht door on-chain speurders die in 2021 het gedrag van de leidinggevende ontdekten en onthulden. OpenSea heeft vervolgens Chastain onmiddellijk ontslagen en zijn gedrag veroordeeld.

Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto als wapen tegen China - Trump's verrassende nieuwe strategie

Chastain vecht veroordeling aan

In mei werd Nathanial al veroordeeld voor fraude en witwassen. Hij kreeg een gevangenisstraf van drie maanden, drie maanden huisarrest, drie jaar proeftijd, en een boete van $50.000. Zijn advocaten hebben echter bij het federaal hof van beroep gevraagd om zijn veroordeling ongedaan te maken. De advocaten betogen dat de informatie die Chastain gebruikte om zichzelf te verrijken geen “eigendom” was van OpenSea. Ze stellen dat zijn manipulatie van deze informatie OpenSea geen kosten opleverde.

“De enige theorie van de aanklager was dat Chastain OpenSea oplichtte door zijn informatie te gebruiken voor persoonlijk voordeel,” argumenteerden de advocaten van Chastain in de brief. “Dus om een veroordeling voor fraude te ondersteunen, moest de overheid bewijzen dat het vermeende ‘object’ van zijn plan – de informatie in kwestie – het ‘eigendom’ van OpenSea was.”

Advertentie

Nieuwe Trump NFT collectie

Ook de NFT markt trekt langzaam op en dat is terug te zien in verschillende aspecten, zoals een nieuwe Donald Trump verzamelcollectie. Wat deze reeks uniek maakt is dat het als Ordinals reeks beschikbaar komt op de Bitcoin (BTC) blockchain. Deze collectie bevat 200 unieke NFT’s, gebaseerd op de Trump MugShot-collectie, en komt beschikbaar op Magic Eden marktplaats. De collectie is niet goedkoop en zal minimaal een investering van $9.900 per NFT. Volgens het Collect Trump Cards account, is deze stap puur ter vermaak en staat los van Trump’s politieke campagne.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie
Advertentie