Simon Bosch Simon Bosch
11/12/2022 06:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/12/2022 06:02

Rechtszaak tegen bedenkers Bored Ape-NFT’s: beroemdheden beschuldigd

icon-nft
NFT nieuws

Foto: Shutterstock/mundissima

Non-Fungible Tokens (NFT’s) waren één van de populairste vormen van crypto-activa in de afgelopen bull markt. Helaas zijn ze nu steeds vaker in het nieuws als doelwit voor rechtszaken. Een nieuwe zaak beschuldigt beroemdheden van het genereren van hype.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Yuga Labs aangeklaagd

Afgelopen vrijdag hebben advocaten van Scott+Scott een class action-rechtszaak ingediend bij de districtsrechtbank van de Amerikaanse staat Californië tegen Yuga Labs. Dit is het bedrijf achter de Bored Ape Yacht Club-NFT’s.

De aanklacht van maar liefst 100 pagina’s beschrijft 37 verdachten die hype zouden hebben veroorzaakt in de NFT-markt. Onder de verdachten zijn topmensen van Yuga Labs, maar ook een groot aantal beroemdheden. Deze zou Yuga Labs indirect hebben ingehuurd om de populaire NFT’s aan te prijzen. Onder de namen die genoemd worden zijn Justin Bieber, Madonna, Paris Hilton, Serena Williams en NFT-kunstenaar Mike Winkelmann (Beeple).

Yuga Labs zou gebruikmaken van een ander bedrijf om de beroemdheden in het geheim te compenseren voor het promoten, MoonPay. Madonna’s vertegenwoordiger, Guy Oseary, zou één van de investeerders in dit bedrijf. Hij zou beroemdheden in Hollywood hebben overgehaald om tegen betaling de NFT’s te promoten. Het is illegaal om dit in het geheim te doen, dat wordt beschouwd als marktmanipulatie.

Advertentie

Niet de eerste rechtszaak voor bedenkers BAYC

De aanloop tot nieuwe rechtszaak is afgelopen zomer al begonnen, maar Scotts+Scotts had hard bewijs nodig tegen Yuga Labs. MoonPay lijkt hier een belangrijk onderdeel in te zijn, omdat dit duidelijk maakt dat de betalingen verborgen zouden zijn.

De aanklagers halen ook het onderzoek van de SEC aan. Hierin beargumenteert de SEC dat de Bored Ape-NFT’s in realiteit ongeregistreerde effecten (zoals aandelen) zijn. De kopers zouden namelijk een rendement verwachten op hun NFT’s. Zeker vorig jaar verwisselden ze voor enorme bedragen van eigenaar.

De meningen over de kansen van Yuga Labs zijn verdeeld. Volgens sommigen zijn de tokens duidelijk effecten, maar volgens anderen hadden de bedenkers gewoon de groei van de markt met zich mee. In ieder geval opent het onderzoek van de SEC de deuren naar nog meer rechtszaken tegen uitgevers van NFT’s.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending NFT nieuws

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Advertentie