Simon Bosch Simon Bosch
02/11/2023 20:46 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2023 17:52

AI crypto koersen crashen na actie van President Biden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
AI crypto koersen crashen na actie van President Biden

Foto: Consolidated News Photos/Shutterstock

Nadat OpenAI eind vorig jaar het Artificial Intelligence (AI) model ChatGPT introduceerde, ontstond een enorme hype rondom deze sector. Maar veel critici zijn bang dat verdere innovatie van Artificial Intelligence uit de hand gaat lopen en een gevaar gaat vormen voor de samenleving. De Amerikaanse overheid heeft daarom nieuwe wetten voorgesteld om de AI-industrie te reguleren. De achterban van AI-cryptocurrencies is er niet zo blij mee.

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie

Biden komt met AI wetsvoorstel

Eerder dit jaar drongen verschillende belangrijke figuren uit de Amerikaanse technologie-industrie de overheid op om de AI-sector te reguleren – zelfs veel topmensen van AI-bedrijven waren van de partij, die juist baat hebben bij weinig regulatie. Tesla-CEO Elon Musk is bang dat AI een regelrechte bedreiging gaat zijn voor de mensheid.

Om te voorkomen dat het zover komt heeft de regering Biden een uitvoerend bevel onthuld om de Amerikaanse AI-sector te reguleren. Acht principes moeten ervoor zorgen dat AI ‘veilig en betrouwbaar wordt ontwikkeld’.

Zo moeten AI-modellen worden onderworpen aan standaarden, zodat het duidelijk is wat elk model precies doet en zodat ze beter getest kunnen worden. Ook moet het de belangen van de Amerikaanse werkende bevolking in acht nemen. De angst dat Artificial Intelligence alle banen overbodig gaat maken is groot, daarom mag AI niet worden gebruikt om dit te bevorderen. Trainingen moeten ervoor zorgen dat de bevolking om kan gaan met de nieuwe technologie.

Ook moet AI zich expliciet aan burgerrechten houden, en dus nadrukkelijk het beste met mensen voor hebben. De overheid wil zelfs zijn eigen invloed op en gebruik ervan beperken. Wel wil de overheid er gebruik van maken om te moderniseren, maar kennelijk wel met mate. Dit vindt ook zijn doorwerking in nieuwe wetten die de privacy van consumenten bij het gebruik van AI-diensten moeten bewaken.

Tegelijkertijd wil de Amerikaanse regering verzekeren dat het AI-innovatie niet negatief beïnvloedt. Dat zou de VS namelijk een hoop banen kunnen kosten, doordat alle innovatie dan naar het buitenland verdwijnt. Al met al is het plan vrij alomvattend, maar wel nog vrij globaal.

Advertentie

AI crypto crashen

Voor de mensheid is dit nieuws weliswaar (hopelijk) goed, maar voor AI-cryptocurrencies was het minder goed nieuws. Ook de crypto-industrie heeft namelijk verschillende coins die direct in verband staan met AI. Denk daarbij aan fetch.ai (FET), the graph (GRT), singilartyNET (AGIX) en ocean protocol (OCEAN). Al deze tokens crashten flink na het nieuws, met dalingen van ongeveer 3% tot 8% vlak nadat het bekend werd gemaakt.

Inmiddels zijn de meeste koersen wel weer hersteld, waarschijnlijk door het algemene positieve sentiment op de cryptomarkt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Niet iedereen negatief over AI

De Amerikaanse overheid gaat hiermee de Verenigde Naties en de Nederlandse overheid achterna, die samen de sector op wereldwijde schaal willen reguleren. Het voorstel van de regering Biden zal hierop inspelen. Toch willen beide partijen de ontwikkeling van AI in de juiste banen leiden, in plaats van stopzetten.

Toch is niet iedereen zo negatief. Cathie Wood van vermogensbeheerder ARK Invest is al jaren erg optimistisch over AI, omdat het enorme kansen kan bieden voor productiviteit. Coinbase-CEO Brian Armstrong denkt zelfs dat het beter is om de AI-sector bewust niet te reguleren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie