Thom Derks Thom Derks
05/02/2023 17:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2023 17:25

Bank of England wil voor 2030 digitale Britse pond introduceren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bank of England wil voor 2030 digitale Britse pond introduceren

Foto: QQ7/Shutterstock

De Bank of England (BoE), de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, is van mening dat het land waarschijnlijk een eigen digitale versie van de Britse pond nodig heeft. Daar is volgens de centrale bank ook enige haast bij geboden, want het central bank digital currency (CBDC) project zou volgens de BoE al voor het jaar 2030 klaar moeten zijn, zo blijkt uit een rapportage van de Daily Telegraph.

Volgende bitcoin ETF golf? Chinese vermogensbeheerders zetten stap
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

De digitale pond

We kunnen waarschijnlijk volgende week al een spoorschema voor de digitale pond verwachten, zo vertelden bronnen vanuit de overheid aan de Daily Telegraph. Op dinsdag 7 februari krijgen we een update van Jon Cunliffe van de BoE over de voortgang van het project.

“Op basis van de huidige status van ons werk, is de BoE van oordeel dat er waarschijnlijk een digitale pond nodig is in de toekomst,” zo vertelden BoE gouverneur Andrew Bailey en Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt aan de Daily Telegraph.

De BoE weigerde vervolgens op het artikel van de krant te reageren, maar kondigden op korte termijn een informatiesessie over de plannen voor de digitale pond aan. We horen binnenkort dus zeker meer over dit project van de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk.

Advertentie

Steeds minder cash

Het gebruik van cash in het Verenigd Koninkrijk zit overigens in een fikse daling, die we niet geheel kunnen lostrekken van de COVID-19 pandemie. In het jaar 2020 is het gebruik van cash namelijk met 35 procent gedaald. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat mensen in dat jaar een stuk minder op straat te vinden waren dan in de jaren daarvoor.

Betalingen met normale betaalkaarten en creditcards waren verantwoordelijk voor ongeveer vijfzesde van alle betalingen in het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat het nieuws enkele dagen komt nadat het Britse ministerie van financiën op LinkedIn een vacature plaatste voor een leiderspositie voor de central bank digital currency (CBDC) van het Verenigd Koninkrijk.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie