Kevin Schijven Kevin Schijven
13/10/2020 17:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2020 17:33

Bitcoin (BTC) heeft geen intrinsieke waarde, zegt president van Bank of England

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) heeft geen intrinsieke waarde, zegt president van Bank of England

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Steeds meer centrale banken wereldwijd lijken zich klaar te maken om een digitale valuta uit te geven, een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Dat betekent echter niet dat banken ook warm beginnen te lopen voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC).
In tegenstelling juist lijken de laatste tijd meerdere regeringen zich weer strenger op te stellen naar de crypto-markt toe. Onder andere Nederland hanteert dit jaar strengere regelgeving omtrent de verkoop van crypto. En in Groot-Brittannië kunnen particuliere investeerders vanaf 6 januari 2021 geen crypto-derivaten meer kopen.
De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële toezichthouder, kondigde vorige week aan dat het verboden wordt om crypto derivaten nog te verkopen aan particuliere investeerders. Volgens de FCA zijn cryptocurrencies als bitcoin te gevoelig voor misbruik en criminaliteit, en hebben ze geen betrouwbare basis voor een monetaire waarde. Particuliere investeerders zouden er niet mee vertrouwd kunnen worden.
Andrew Bailey, president van de Bank of England (BoE), de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, zei onlangs zelfs dat hij het moeilijk vindt om te zien of bitcoin überhaupt intrinsieke waarde heeft. Dat meldt persbureau Reuters op 12 oktober:

Ik moet eerlijk zijn, het is moeilijk te zien dat Bitcoin intrinsieke waarde heeft. Het kan extrinsieke waarde hebben in de zin dat mensen het willen.

Bailey zegt dat hij “zeer nerveus” is wanneer mensen bitcoin gebruiken voor betalingen omdat de waarde ervan zo onzeker is. Het is niet de eerste keer dat Bailey uithaalt naar bitcoin. Begin vorige maand zei hij dat bitcoin een connectie mist met geld, maar dat hij wel nut ziet in het gebruik van stablecoins. CBDC’s zijn ook stablecoins, de waarde ervan is gekoppeld aan een andere valuta.
De BoE besprak onlangs negatieve rentetarieven vanwege de economische onzekerheid die COVID-19 veroorzaakt. Dat zou wellicht in de toekomst in het voordeel van bitcoin kunnen uitpakken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie