Roy van Krieken Roy van Krieken
21/06/2021 17:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/06/2021 17:11

Bank van Rusland moet bitcoin (BTC) als betaalmiddel accepteren: Russische miljardair Oleg Deripaska

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bank van Rusland moet bitcoin (BTC) als betaalmiddel accepteren Russische miljardair Oleg Deripaska

Foto: Anton_AV/Shutterstock

Onlangs was te lezen op crypto-insiders.nl dat een aantal CEO’s van grote banken in Rusland bitcoin (BTC) totaal niet zagen zitten. Zo lieten onder meer de CEO van Sberbank en de CEO van VTB weten geen heil te zien in bitcoin als investering. Er komen nu echter ook andere geluiden uit Rusland naar buiten.

Volgende bitcoin ETF golf? Chinese vermogensbeheerders zetten stap
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Bitcoin als betaalmiddel

De Russische oligarch, miljardair en industrie mogul, Oleg Deripaska, haalt in een bericht op Telegram hard uit naar de Russische centrale bank. 

Deripaska was in een niet zo ver verleden nog de rijkste man van Rusland. Inmiddels wordt zijn vermogen op $4,8 miljard geschat.  Volgens hem zou de overkoepelende bank in Rusland bitcoin zo snel mogelijk moeten accepteren als betaalmiddel. 

Hij noemt als voorbeeld het Midden-Amerikaanse land El Salvador. El Salvador schreef onlangs geschiedenis door het eerste land ter wereld te worden waar bitcoin een wettelijk betaalmiddel werd. 

“Zelfs het arme El Salvador […] heeft gerealiseerd dat digitale valuta broodnodig zijn en heeft daarom een simpele weg ingeslagen. Het erkennen van bitcoin als een betaalmiddel”

Advertentie

Russische strenge regulatie

Hoewel CEO’s van banken in Rusland nog niet overtuigd zijn van bitcoin, lijkt de Russische regering wel steeds meer stappen te ondernemen in het wettelijk erkennen van bitcoin. 

Er is absoluut nog geen sprake van een erkenning van bitcoin als wettig betaalmiddel, hetgeen Deripaska voor pleit, maar wel zijn crypto bezittingen al geclassificeerd als officieel bezit. 

Dit houdt in dat crypto investeerders belasting zullen moeten betalen over hun behaalde winst. Als iemand in Rusland meer dan $8.184 aan crypto transacties maakt in een jaar moeten investeerders dit bij de overheid declareren. Over de winst zal dan 13% belasting betaald moeten worden.

Aan de ene kant lijkt dit ontzettend strenge regulatie. Echter, dit zorgt er wel voor dat crypto investeringen worden beschermd door de Russische wet.

Als het aan Oleg Deripaska ligt dan zal bitcoin spoedig een wettig betaalmiddel worden in Rusland en zal het land het voorbeeld van El Salvador volgen. Of dit daadwerkelijk staat te gebeuren moet nog maar blijken.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie