Timo Bult Timo Bult
30/06/2022 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2022 19:01

‘Banken mogen 1% in bitcoin stoppen,’ zegt belangrijk bankencomité

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Banken mogen 1% in bitcoin stoppen,' zegt belangrijk bankencomité

Foto: Jaroslav A. Polak / Shutterstock.com

Het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) stelt in een nieuw document voor dat banken 1% van hun reserves in crypto zoals bitcoin (BTC) mogen stoppen. Vorig jaar kwam het comité ook al met een voorstel, echter werd dat voorstel destijds met felle tegenstand ontvangen in de crypto-sector. Nu lijkt het comité iets losser te worden als het om het bezit van bepaalde crypto door banken gaat.

Sony test nieuwe eigen stablecoin op het Polygon netwerk
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Bank niet blij met eerdere crypto standaarden

De BCBS is een internationaal comité voor bancaire toezichthouders. De instantie is gevestigd in het kantoor van de Bank of International Settlements (BIS) in Bazel, Zwitserland, maar is een afzonderlijke entiteit met een eigen bestuur. De standaarden die het stelt worden meestal overgenomen door de bankenwereld.

Vorig jaar was al te lezen dat het BCBS kapitaal in twee groepen opdeelt; Tier 1 kapitaal, waaronder getokeniseerde activa, volledig gedekte stablecoins en de kernreserves van de bank vallen, en Tier 2 kapitaal waaronder cryptocurrencies die geen onderliggende reserve hebben zoals bitcoin vallen.

Destijds konden de voorgestelde standaarden dus op kritiek rekenen. En die kritiek kwam niet enkel uit de hoek van crypto-bedrijven, ook traditionele banken waren niet blij. Het was vooral de eis dat banken veel reserve opzij moesten zetten willen zij bitcoin in hun reserves opnemen. Wil Deutsche Bank bijvoorbeeld $100 aan bitcoin kopen, dan zou het hiervoor $100 opzij moeten zetten ter afdekking.

Bank mag 1% in bitcoin steken

Het BCBS stelt nu voor dat banken nu crypto als bitcoin mogen bezitten mits dit niet meer waard is dan 1% van de activa uit groep 1. Het gaat hier dan wel om cryptocurrencies die ook zijn opgenomen in een derivaten product zoals een exchange-traded fund (ETF). Zo kunnen banken hun blootstelling namelijk “hedgen.”

1% klinkt nou niet heel geweldig zou je denken. Maar 1% van de reserves van banken als Deutsche Bank zijn al snel goed voor miljarden euro’s aan blootstelling. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat banken ook direct crypto gaan inslaan. Een stap in de juiste richting is het wel!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie