Timo Bult Timo Bult
30/06/2022 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2022 19:01

‘Banken mogen 1% in bitcoin stoppen,’ zegt belangrijk bankencomité

Nieuws
'Banken mogen 1% in bitcoin stoppen,' zegt belangrijk bankencomité

Foto: Jaroslav A. Polak / Shutterstock.com

Het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) stelt in een nieuw document voor dat banken 1% van hun reserves in crypto zoals bitcoin (BTC) mogen stoppen. Vorig jaar kwam het comité ook al met een voorstel, echter werd dat voorstel destijds met felle tegenstand ontvangen in de crypto-sector. Nu lijkt het comité iets losser te worden als het om het bezit van bepaalde crypto door banken gaat.

Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie

Bank niet blij met eerdere crypto standaarden

De BCBS is een internationaal comité voor bancaire toezichthouders. De instantie is gevestigd in het kantoor van de Bank of International Settlements (BIS) in Bazel, Zwitserland, maar is een afzonderlijke entiteit met een eigen bestuur. De standaarden die het stelt worden meestal overgenomen door de bankenwereld.

Vorig jaar was al te lezen dat het BCBS kapitaal in twee groepen opdeelt; Tier 1 kapitaal, waaronder getokeniseerde activa, volledig gedekte stablecoins en de kernreserves van de bank vallen, en Tier 2 kapitaal waaronder cryptocurrencies die geen onderliggende reserve hebben zoals bitcoin vallen.

Destijds konden de voorgestelde standaarden dus op kritiek rekenen. En die kritiek kwam niet enkel uit de hoek van crypto-bedrijven, ook traditionele banken waren niet blij. Het was vooral de eis dat banken veel reserve opzij moesten zetten willen zij bitcoin in hun reserves opnemen. Wil Deutsche Bank bijvoorbeeld $100 aan bitcoin kopen, dan zou het hiervoor $100 opzij moeten zetten ter afdekking.

Bank mag 1% in bitcoin steken

Het BCBS stelt nu voor dat banken nu crypto als bitcoin mogen bezitten mits dit niet meer waard is dan 1% van de activa uit groep 1. Het gaat hier dan wel om cryptocurrencies die ook zijn opgenomen in een derivaten product zoals een exchange-traded fund (ETF). Zo kunnen banken hun blootstelling namelijk “hedgen.”

1% klinkt nou niet heel geweldig zou je denken. Maar 1% van de reserves van banken als Deutsche Bank zijn al snel goed voor miljarden euro’s aan blootstelling. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat banken ook direct crypto gaan inslaan. Een stap in de juiste richting is het wel!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie