Erik Juffermans Erik Juffermans
28/03/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/03/2023 11:00

Binance CEO Changpeng Zhao ontkent beschuldingen marktmanipulatie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Binance CEO Changpeng Zhao ontkent beschuldingen marktmanipulatie

Foto: STEVLTH/Shutterstock

Gisteren werd bekend dat Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, aangeklaagd wordt door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) voor het overtreden van regels voor de handel in derivaten. Een van de verwijten luidt dat de CEO van de exchange, Changpeng “CZ” Zhao, met 300 accounts direct of indirect zou handelen op zijn eigen exchange. CZ reageert in een blogpost op de verwijten, en noemt de claims van de CFTC “een onjuiste voordracht van de feiten.”

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Binance schuldig aan marktmanipulatie?

Volgens de CFTC zouden 300 accounts, die actief handelen op Binance, direct of indirect eigendom zijn van CZ. Dit is handelen in eigen markt, of wel marktmanipulatie, en illegaal. Ook zou Binance deze informatie bewust geheim houden. 

Volgens CZ handelt Binance enkel wanneer ze opbrengsten in crypto om willen zetten in fiat of andere crypto assets. Hij reageert ook op de claim dat 300 accounts gelinkt zijn aan hemzelf.

“Ik heb persoonlijk twee accounts bij Binance: een voor Binance Card, en een voor mijn crypto eigendommen. Ook moet ik soms crypto omzetten om voor persoonlijke uitgaven te betalen of voor de [Binance] Card.”

De CEO van de exchange zegt daarnaast dat hij zijn tijd wel beter kan besteden dan handelen met insider informatie. Hij focust liever op “het bouwen van een solide platform voor de gebruikers.” Ook claimt de CFTC dat er door medewerkers actief wordt gehandeld met insider informatie. Volgens CZ is hier niks van waar, en zijn er mechanismen in werking die dit voorkomen. 

Grote veiligheidsimplicaties

De grootste crypto exchange heeft duidelijk betere tijden gekend. Onlangs kwam ook naar buiten dat medewerkers van Binance klanten zouden helpen om verificatieprocessen te omzeilen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse nieuwsplatform CNBC. Deze claims worden overigens gedeeld door de CFTC.

In Discordgroepen zouden medewerkers van Binance video’s delen die uitleggen hoe de KYC-verificatieprocessen te omzeilen zijn. De video’s instrueren onder andere hoe bankdocumenten te vervalsen zijn, en hoe door middel van een VPN klanten in China zich toch kunnen registreren bij de exchange. 

Volgens experts heeft dit vergaande veiligheidsimplicaties. Het is namelijk mogelijk dat criminelen, terroristen of overheidsinstanties van bijvoorbeeld Noord-Korea op deze wijze toegang hebben tot Binance.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie