Roy van Krieken Roy van Krieken
01/01/2022 13:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/01/2022 13:04

Bitcoin belastingaangifte: Dit moet je weten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin belastingaangifte: Dit moet je weten

Foto: Nancy Beijersbergen/Shutterstock.com

Het einde van het jaar nadert weer en dat betekent dat Nederlanders zich moeten gaan opmaken voor de belastingaangifte van dit jaar. Er bestaat enorm veel onduidelijkheid onder Nederlandse crypto investeerders over hoe zij nou hun cryptocurrency activa moeten aangeven bij de belastingdienst en of dit überhaupt verplicht is. Daarom zal in dit artikel uiteengezet worden wat de verplichtingen voor Nederlandse crypto investeerders nou precies zijn.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin belastingaangifte

Het is, in tegenstelling tot wat veel investeerders denken, verplicht om aan te geven hoeveel cryptocurrencies iemand in het bezit heeft. Hiervoor wordt de waarde van de crypto activa op 1 januari van het desbetreffende jaar genomen. Het maakt niet uit of op 2 januari de koersen al enorm zijn gestegen of gedaald, alleen de waarde op 1 januari 00:00 is belangrijk voor de belastingaangifte. 

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen in welke box de crypto activa belast worden. Voor particuliere beleggers die enkel een of meerdere cryptocurrencies bezitten in de hoop dat deze in toekomst meer waard zullen zijn is box 3 van toepassing.

Handelaren waarvan hun inkomen afhankelijk is van hun gemaakte crypto winsten door middel van bijvoorbeeld daytraden of swingtraden worden bijvoorbeeld juist belast aan de hand van box 1.

Voor meer gedetailleerde informatie over hoe dit belastingstelsel van boxen en cryptocurrencies werkt kun je kijken op onze bitcoin belastingaangifte pagina.

Verplicht

Helaas is het verplicht om te voldoen aan de regels van de belastingdienst. Crypto investeerders zullen er goed aan doen om zich hier ook daadwerkelijk aan te houden. Het is immers praktisch onmogelijk om op den duur crypto activa in het bezit te verbergen.

De belastingdienst is ook in staat om de cryptocurrency historie en handelsactiviteit van elke Nederlander op de blockchain op te sporen. Mochten zij erachter komen dat crypto bezittingen verborgen zijn dan kunnen zij met terugwerkende kracht alsnog belasting hierover vorderen met een significante boete hieraan verbonden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie