Timo Bult Timo Bult
02/10/2020 05:57 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/10/2020 05:57

Bitcoin (BTC) exchange BitMEX diep in de problemen na serieuze aanklachten, BitMEX reageert

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange BitMEX diep in de problemen na serieuze aanklachten, BitMEX reageert

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

BitMEX, een van de bekendste cryptocurrency exchanges, heeft het aan de stok gekregen met een Amerikaanse toezichthouder en de FBI. Het handelsplatform wordt door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) onder andere aangeklaagd voor het niet hebben van de juiste vergunningen. De bitcoin (BTC) prijs reageerde gisteravond meteen fel, wat een indicatie is van hoe groot deze zaak wordt geacht.
BitMEX is een populaire exchange, mede vanwege zijn tot voor kort gemakkelijke aanmeldproces. Terwijl traders bij de meeste andere een Know-Your-Customer (KYC) proces moeten doorlopen en hun identiteit moeten verifiëren, was dit bij BitMEX tot augustus van dit jaar niet nodig.
En dat is een van de redenen waarom BitMEX nu in de problemen zit. Doordat het geen goede KYC en antiwitwassystemen had, heeft de exchange de “Bank Secrecy Act” geschonden. Mede hiervoor is de medeoprichter van BitMEX, Samuel Reed, gearresteerd. De kans bestaat dat hij vijf jaar de bak in moet.
Maar dat is nog niet alles. In een persverklaring toont de CFTC een lijst met mogelijke straffen voor de andere oprichters, Arthur Hayes, Ben Dilo, Gregory Dwyer en Samuel Reed, en dat ziet er niet goed uit:

“Teruggave van onrechtmatig verkregen winsten, civielrechtelijke geldboetes, restitutie ten behoeve van klanten, permanente registratie en handelsverboden, en een permanent bevel tegen toekomstige schendingen van de Commodity Exchange Act (CEA).”

De CFTC is duidelijk:

“We kunnen niet toestaan dat slechte actoren die de wet overtreden, een voordeel behalen ten opzichte van uitwisselingen die het juiste doen door onze regels na te leven.”

BitMEX reageert: ‘Wij hielden ons aan de regels, voor zover wij wisten’

Intussen heeft de exchange gereageerd op de aanklachten middels een blogpost. Daarin stelt het bedrijf: “Sinds onze begindagen als start-up hebben we er altijd naar gestreefd om de toepasselijke Amerikaanse wetten na te leven, zoals die wetten destijds werden begrepen en gebaseerd waren op beschikbare richtlijnen.”
BitMEX zou echter al jaren waarschuwingen hebben ontvangen van zowel de CFTC als het Amerikaanse ministerie van Justitie. Of BitMEX er makkelijk vanaf gaat komen is dan ook onwaarschijnlijk. Advocaat Preston Byrne schreef op Twitter:

“Ook: de FBI gaat voor de gusto en brengt een parallelle strafzaak voor vermeende BSA-overtredingen. BitMex zal dit niet kunnen oplossen met een klap op de pols en een boete.”

https://twitter.com/prestonjbyrne/status/1311696197166522369
BitMEX opereert volgens de blogpost vooralsnog normaal. Daarnaast schrijft de exchange dat de tegoeden van zijn klanten veilig zijn. Wel gaat het extra opnamerondes houden om klanten tegemoet te komen die hun bitcoins zo snel mogelijk bij de exchange weg willen halen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie