Kevin Schijven Kevin Schijven
14/02/2022 06:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2022 06:44

BlockFi moet boete van $100 miljoen betalen voor crypto renterekeningen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
BlockFi moet boete van $100 miljoen betalen voor crypto renterekeningen

Foto: Shutterstock/ Piotr Swat

BlockFi, een Amerikaanse leenbedrijf voor cryptocurrency als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), gaat wellicht een boete van maar liefst $100 miljoen betalen. Dat meldt persbureau Bloomberg op 12 februari:

BlockFi moet wellicht $50 miljoen betalen aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en $50 miljoen aan financiële toezichthouders van verschillende Amerikaanse staten. Het zou een van de hoogste boetes ooit zijn die SEC heeft opgelegd aan een crypto-bedrijf.

Dat beweren anonieme bronnen aan Bloomberg. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd, maar wordt volgens de publicatie waarschijnlijk aankomende week aangekondigd. Op Twitter plaatste BlockFi gisteren het volgende bericht:

“We hebben een productieve voortdurende dialoog gevoerd met regelgevers op federaal en staatsniveau. We geven geen commentaar op marktgeruchten. We kunnen bevestigen dat de activa van klanten worden beschermd op het BlockFi-platform en dat BlockFi Interest Account-klanten crypto-rente zullen blijven verdienen zoals dat altijd deden.”

De leenproducten van BlockFi gaan gepaard met enorme rentepercentages. Het bedrijf ligt sinds vorig jaar zomer onder vuur hierover. Meerdere toezichthouders in de VS hadden al waarschuwing afgegeven. De SEC onderzoekt momenteel of de producten van BlockFi onder securities vallen, oftewel de Amerikaanse effectenwetgeving. BlockFi mag ondertussen ook geen nieuwe rekeningen meer openen voor zijn leenproducten terwijl het onderzoek gaande is. Bestaande rekeningen mogen blijkbaar wel openen blijven.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Meer dergelijke SEC rechtszaken

Het is mogelijk dat bedrijven als Celsius, Gemini en Voyager, die concurrerende leenproducten met hoge rentepercentages aanbieden, ook dergelijke boetes voorgeschoteld krijgen. Ook deze bedrijven ontvingen vorig jaar waarschuwingen. Coinbase, de grootste Amerikaanse cryptocurrency-exchanges, stopte nog met de lancering van een leenproduct vorig jaar na waarschuwingen van de SEC.

De SEC klaagde meer dan een jaar geleden ook Ripple, het bedrijf achter XRP, aan. In die zaak buigt een rechter over de kwestie of XRP onder effecten valt of niet. SEC beweert namelijk dat Ripple maar liefst $1,3 miljard aan XRP illegaal verkocht heeft. De XRP koers kon begin deze week even flink stijgen door wat gezien werd als een positieve ontwikkeling in de rechtszaak.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie