Simon Bosch Simon Bosch
13/12/2022 17:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2022 17:02

Canada verbiedt crypto-leverage, exchanges moeten tegoeden scheiden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Canada verbiedt crypto-leverage, exchanges moeten tegoeden scheiden

Foto: PV productions/Shutterstock

De afgelopen tijd zijn er genoeg crypto exchanges in de problemen gekomen om overheden het met argusogen te laten aanschouwen. Om te voorkomen dat er nóg meer handelsplatformen omvallen nemen overheden steeds vaker maatregelen. Ook in Canada worden strengere regels gemaakt.

Cryptobeurs maakt crypto toegankelijker voor Nederlanders: klik en trade
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Exchanges moeten geld klanten scheiden

Net als in andere landen proberen de regulerende instanties in Canada investeerders te beschermen. Afgelopen zomer kondigde de Canadian Securities Administrators (CSA) aan dat crypto-handelsplatformen zich verplicht moeten registreren, zodat het weet welke platformen er überhaupt allemaal zijn. Alleen op die manier kan het op efficiënte wijze een oogje in het zeil houden.

Nu er zoveel bedrijven om zijn gevallen is het duidelijk geworden dat registratie niet genoeg is. In een nieuw statement verklaart de beleidsmaker dat cryptobedrijven de activa van klanten onder moeten brengen bij een ‘gepaste’, gekwalificeerde custodian. Onder deze categorie vallen custodians die gereguleerd worden in Canada, de Verenigde Staten of een ander, vergelijkbaar rechtsgebied.

Dit zou dus de activa van klanten en de activa van de exchange van elkaar scheiden. Dat zorgt ervoor dat het handelsplatform niet de coins van klanten kan gebruiken als een hefboom. Veel investeerders nemen namelijk niet hun eigendommen van de exchange, waardoor deze gebruikt kunnen worden om ‘nog een keer te verkopen’ aan een ander.

Omdat er doorgaans een balans bestaat tussen inflows en outflows gaat dit vaak goed, maar niet altijd. Dit zagen we bij het faillissement van FTX en Celsius. Grappig is dat er bedrijven zijn die de activa al lang en breed scheiden, zoals het Nederlandse Bitvavo.

Advertentie

Bitcoin leverage nu verboden voor Canadezen

Misschien nog wel belangrijker is dat crypto-bedrijven die in Canada operationeel zijn geen hefbomen meer mogen aanbieden aan Canadese klanten. Hefboom trading houdt in dat de investeerder met schuld investeert, maar ook dat de positie gesloten kan worden als deze te weinig waard wordt.

De exchange kan hier veel geld mee verdienen, omdat het als trades fout gaan het onderliggende kan claimen. Maar als klanten het bij het juiste eind hebben verliest de exchange juist geld. De CSA vindt het voor beide bedrijven te risicovol.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Effecten ook verboden

De laatste verandering is dat cryptobeurzen geen tokens in Canada meer mogen aanbieden die lijken op effecten. Dat kunnen soms zelfs stablecoins zijn, volgens het overheidslichaam. Op het moment zit Ripple in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die vindt dat de token XRP een effect (Engels: ‘security’) is. Ook Coinbase lag afgelopen zomer in het vizier omdat verschillende tokens onder deze categorie vallen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie