Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Crypto bedrijf probeert conflict met Amerikaanse overheid te sussen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock

Stablecoin-uitgever Tether ligt al een tijd onder vuur bij de Amerikaanse overheid, omdat het illegale handel in de hand zou werken met zijn stablecoin USDT. Maar het bedrijf is zelf van mening dat het zijn uiterste best doet om dit soort praktijken juist zo snel mogelijk de kop in te drukken. Om dit duidelijk te maken aan de overheid heeft het twee brieven geschreven.

Top 10 beste crypto exchanges ter wereld onthuld: verrassende rol voor Nederland
Top 10 beste crypto exchanges ter wereld onthuld: verrassende rol voor Nederland

Tether reageert op beschuldigingen van overheid VS

In een persbericht documenteert Tether wat er precies in de twee brieven staat. De eerste brief is op 16 november verstuurd en was gericht aan senator Cynthia Lummis en afgevaardigde French Hill.

Tether benadrukte dat het nauw samenwerkt met verschillende wetshandhavende instanties, waaronder met het Amerikaanse Ministerie van Justitie en het bijbehorende Office of Foreign Assets Control (OFAC), alsook de Secret Service. Ook betrekt het regelmatig instanties van andere landen bij problematische wallets en transacties, waaronder uit Europa. Het bedrijf benadrukt dat het blijft helpen met het identificeren en bevriezen van wallets die verboden zijn met sancties en illegale praktijken.

De tweede brief stuurde het bedrijf afgelopen vrijdag aan dezelfde politici, waarin het nogmaals benadrukt dat het proactief is in het voldoen aan de eisen van OFAC. Dit deel van het Ministerie van Financiën heeft een lijst genaamd Specially Designated Nationals (SDN). Daarop staat iedere buitenlander die de Amerikaanse overheid beschouwt als een bedreiging voor de VS.

Tether heeft al verschillende keren aangekondigd meerdere wallets te hebben bevroren die in verband staan met terroristen in en rondom Israël. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat is helaas niet bekend.

Is crypto een manier om terrorisme te financieren?

Terrorisme was een belangrijke aanleiding voor de zorgen van de Amerikaanse overheid. Begin oktober viel terrorismeorganisatie Hamas Israël aan met enkele duizenden raketten, waarna bleek dat het de aanval voor een deel had bekostigd met cryptocurrencies.

De Amerikaanse overheid trok hierdoor een erg controversieel wetsvoorstel voor de crypto-industrie uit de kast. Hiermee wilde het voorkomen dat crypto in de toekomst nog vaker gebruikt zou worden door terroristen.

Echter bleek ook dat organisaties zoals Hamas en Palestinian Islamic Jihad (PIJ) het grootste deel van hun financiën gewoon regelden via het traditionele bankensysteem, en niet via crypto. Daarvoor gebruikten zij een complex raamwerk van illegale bedrijven. De beschuldigingen van de Amerikaanse overheid werden als zwaar overdreven bestempeld.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Meest gelezen
Financieel expert: ‘Grootste crypto-rally van het jaar komt deze zomer'
Financieel expert: ‘Grootste crypto-rally van het jaar komt deze zomer’
  • 03/07/2025
  • 4 min. leestijd
Zeg nou eens eerlijk, is jouw crypto écht veilig? Expert legt het uit
Zeg nou eens eerlijk, is jouw crypto écht veilig? Expert legt het uit
  • 03/07/2025
  • 3 min. leestijd
Telefoon met Ripple en XRP logo's
Ripple stapelt positief nieuws op: volgt XRP koers eindelijk met een rally?
  • 05/07/2025
  • 3 min. leestijd
Een afbeelding van een mobiele telefoon met daarop de bitcoin prijs boven de $100.000, met op de achtergrond een BTC munt
Bitcoin-schaarste bereikt 7-jarig dieptepunt – experts waarschuwen
  • 03/07/2025
  • 3 min. leestijd
Een afbeelding van een amateur bitcoin miner die zijn eigen computer in elkaar zet
Amateur bitcoin miner verdient €300.000 tegen alle verwachtingen in
  • 05/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Wallets en Exchanges nieuws

Opgelet: alle Bybit accounts van Nederlanders & Belgen sluiten - dit moet je doen
Opgelet: Aanpassingen bij Bybit accounts van Nederlanders – dit moet je doen
  • 05/07/2025
  • 2 min. leestijd
Roy (28) werkte bij de grootste cryptobeurs: 'Wat ik zag, werkt echt niet'
Roy (28) werkte bij de grootste cryptobeurs: ‘Wat ik zag, werkt echt niet’
  • 09/07/2025
  • 3 min. leestijd
Remy van den Nagel Bitvavo
Top 10 beste crypto exchanges ter wereld onthuld: verrassende rol voor Nederland
  • 04/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank