Erik Juffermans Erik Juffermans
09/06/2023 04:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 04:30

Crypto in China: Is Hong Kong een proefplank?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto in China: Is Hong Kong een proefplank?

Foto: Shutterstock/ESB Professional

Met alle chaos in Amerika omtrent de aanklachten tegen de grote crypto exchanges Binance en Coinbase, zou je het bijna vergeten zijn. Maar vorige week opende Hong Kong de deuren voor de crypto wereld. Vanaf 1 juni werd het mogelijk voor crypto exchanges om een officiële licentie aan te vragen in de stadstaat. Wat heeft China hiermee te maken, en hoe kan dit de crypto wereld beïnvloeden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Bullshit”

We speculeerden eerder al dat wellicht de Chinese overheid iets te maken zou hebben met de nieuwe crypto regels in Hong Kong. Het landje wordt namelijk informeel gecontroleerd door China. Betekent dit dan ook dat China snel zal volgen met het verwelkomen van crypto bedrijven? 

Volgens Sean Lee, crypto entrepreneur en adviseur van het ‘Crypto Council for Innovation’, is dit zeker niet het geval. Hij vindt deze bovenstaande theorie zelfs “bullshit”, om zijn eigen woorden maar even te gebruiken.

Eind mei maakte de Chinese overheid een ‘Web3 Whitepaper’ openbaar. Velen, waaronder Binance CEO Changpeng Zhao, speculeerden dat dit potentieel goed nieuws zou zijn voor de crypto industrie. Deze theorie werd echter snel ontkracht. De whitepaper noemt namelijk nergens crypto. Wel worden termen als metaverse en NFT opgegooid.

Is Hong Kong een crypto proefplank?

Vooralsnog dus geen enkel teken dat China zich klaarmaakt voor een groot crypto avontuur. Daarnaast is zowel het handelen in crypto als het minen ervan verboden sinds 2021 in China. Heeft de stap van Hong Kong dan werkelijk niks met China te maken? Zo simpel ligt het niet. Zoals gezegd staat Hong Kong onder controle van China en kunnen de twee niet los van elkaar worden gezien. 

Lee verwacht niet dat de recente ontwikkelingen betekenen dat China snel in de voetsporen van Hong Kong zal treden. Wel denkt hij dat Hong Kong wellicht een testplank is voor China.

“[Het nieuwe crypto beleid van Hong Kong] betekent niet dat China nu toegang geeft tot crypto of de deuren opent voor crypto. Wel is Hong Kong een perfecte proefplank voor China.”

Aldus Lee. Onlangs waarschuwde ook Bobby Lee, oprichter van BTCC en broer van de litecoin (LTC) oprichter, bedrijven voorzichtig te zijn met Hong Kong. Zijn exchange ging namelijk ten onder toen China plotseling besloot een verbod in te voeren. Hij zegt niet verbaasd te zijn als Hong Kong over een paar jaar zijn beleid toch weer omgooit.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie