Erik Juffermans Erik Juffermans
09/06/2023 04:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 04:30

Crypto in China: Is Hong Kong een proefplank?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto in China: Is Hong Kong een proefplank?

Foto: Shutterstock/ESB Professional

Met alle chaos in Amerika omtrent de aanklachten tegen de grote crypto exchanges Binance en Coinbase, zou je het bijna vergeten zijn. Maar vorige week opende Hong Kong de deuren voor de crypto wereld. Vanaf 1 juni werd het mogelijk voor crypto exchanges om een officiële licentie aan te vragen in de stadstaat. Wat heeft China hiermee te maken, en hoe kan dit de crypto wereld beïnvloeden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

“Bullshit”

We speculeerden eerder al dat wellicht de Chinese overheid iets te maken zou hebben met de nieuwe crypto regels in Hong Kong. Het landje wordt namelijk informeel gecontroleerd door China. Betekent dit dan ook dat China snel zal volgen met het verwelkomen van crypto bedrijven? 

Volgens Sean Lee, crypto entrepreneur en adviseur van het ‘Crypto Council for Innovation’, is dit zeker niet het geval. Hij vindt deze bovenstaande theorie zelfs “bullshit”, om zijn eigen woorden maar even te gebruiken.

Eind mei maakte de Chinese overheid een ‘Web3 Whitepaper’ openbaar. Velen, waaronder Binance CEO Changpeng Zhao, speculeerden dat dit potentieel goed nieuws zou zijn voor de crypto industrie. Deze theorie werd echter snel ontkracht. De whitepaper noemt namelijk nergens crypto. Wel worden termen als metaverse en NFT opgegooid.

Is Hong Kong een crypto proefplank?

Vooralsnog dus geen enkel teken dat China zich klaarmaakt voor een groot crypto avontuur. Daarnaast is zowel het handelen in crypto als het minen ervan verboden sinds 2021 in China. Heeft de stap van Hong Kong dan werkelijk niks met China te maken? Zo simpel ligt het niet. Zoals gezegd staat Hong Kong onder controle van China en kunnen de twee niet los van elkaar worden gezien. 

Lee verwacht niet dat de recente ontwikkelingen betekenen dat China snel in de voetsporen van Hong Kong zal treden. Wel denkt hij dat Hong Kong wellicht een testplank is voor China.

“[Het nieuwe crypto beleid van Hong Kong] betekent niet dat China nu toegang geeft tot crypto of de deuren opent voor crypto. Wel is Hong Kong een perfecte proefplank voor China.”

Aldus Lee. Onlangs waarschuwde ook Bobby Lee, oprichter van BTCC en broer van de litecoin (LTC) oprichter, bedrijven voorzichtig te zijn met Hong Kong. Zijn exchange ging namelijk ten onder toen China plotseling besloot een verbod in te voeren. Hij zegt niet verbaasd te zijn als Hong Kong over een paar jaar zijn beleid toch weer omgooit.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie