Simon Bosch Simon Bosch
10/09/2023 19:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/09/2023 19:00

Crypto Rewind 36: Bitcoin miner krijgt miljoenen van overheid in nood

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin is al 170% gestegen sinds ECB beweerde dat einde nabij is

Foto: nitpicker / Shutterstock.com

Elke week blikken we terug op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. Twee weken geleden deed de bitcoin koers niet zoveel, wat grotendeels te maken had met een wispelturige beleidsmaker. Toch waren er signalen dat de adoptie van cryptocurrencies blijft groeien. Afgelopen week manifesteerde die adoptie zich in goed nieuws voor crypto miners, en in een progressieve ECB.

Crypto Ontbijt: Duitsland dumpt nog meer Bitcoin en veel ETF nieuws
Crypto Ontbijt: Duitsland dumpt nog meer Bitcoin en veel ETF nieuws

ECB geen fan van stablecoins, wel van digitale euro

Waar de securities and exchange commission (SEC) nog steeds gaat voor onduidelijke regulatie probeert de Europese Centrale Bank (ECB) juist constructieve regulatie door te voeren. Zo zou digitale euro grote veranderingen gaan bieden. Europese overheidsinstanties zijn geen fan van stablecoins, dat is inmiddels duidelijk.

Volgens de ECB zijn deze tokens een gevaar voor de privacy van consumenten, daarom ziet het zijn eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) als een beter alternatief. Het instituut noemde zelfs PayPal’s PYUSD-stablecoin een direct gevaar voor Europeanen. PayPal heeft immers een winstoogmerk en heeft dus financieel baat bij meer gebruikersinformatie.

Advertentie

Bitcoin miners worden slapend rijk

Crypto mining is tegenwoordig iets waar overheden niet al te blij van worden. Een aantal miners zijn namelijk zó groot dat ze een enorme hoeveelheid energie nodig hebben. Maar in augustus kampte de Amerikaanse staat Texas met een hittegolf, waardoor airconditioners in de staat massaal veel elektriciteit verbruikten. Hierdoor kan het elektriciteitsnet overbelast raken.

Miningbedrijven hebben een regeling met de overheid van deze staat, waardoor ze betaald krijgen als ze hun apparaten uitzetten tijdens perioden van enorme vraag, zoals nu. Dat voorkomt dat het netwerk grotere problemen krijgt, zoals blackouts in de gehele staat. Afgelopen augustus sleepte de miner Riot Platforms een recordbedrag aan deze vergoedingen binnen. Zo werd het letterlijk slapend rijk.

Bitcoin ETF investeerders grijpen hun kans: $295 miljoen instroom
Bitcoin ETF investeerders grijpen hun kans: $295 miljoen instroom

BTC miners zijn duur? Nu niet meer

Een klein bedrijfje heeft een creatieve oplossing bedacht voor de dure bitcoin mining-apparaten. Een minuscuul apparaatje geschikt voor bitcoin mining kost namelijk maar 2,80 euro. Zo zou iedereen met interesse in de miningindustrie kunnen stappen, zonder dat je daar complete loodsen vol met hardware voor nodig hebt.

Uiteraard zal dit kleine apparaatje vrijwel geen concurrentie vormen voor bedrijven als hierboven benoemd. Desalniettemin biedt de nieuwe miner een aantal voordelen.

2e grootste bitcoin HODL’er geïdentificeerd

Verder weten we dankzij het on-chain analysebureau Arkham Intelligence wie de op één na grootste eigenaar van bitcoin (BTC) is. Dat was niet zo gemakkelijk te achterhalen dan je zou denken, want de coins zouden zijn verspreid over maar liefst 1.750 walletadressen. Het blijkt dat dit allemaal wallets van beursfondsaanbieder Grayscale zijn.

Ethereum oprichter dumpt tokens

Ook opvallend: Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin is het niet eens met de keuzes van MakerDAO. De uitgever van de DAI-stablecoin heeft plannen om over te stappen op een volkomen nieuwe blockchain, waarvoor het de Solana (SOL) blockchain wil kopiëren. Maar Buterin vindt dit helemaal geen goed plan, en heeft daarom voor ongeveer 700.000 dollar aan MKR-tokens verkocht.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie