Simon Bosch Simon Bosch
06/12/2023 10:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/12/2023 09:31

Crypto versie van nationaal geld in de maak door Italië en Zuid-Korea

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto versie van nationaal geld in de maak door Italië en Zuid-Korea in de maak

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

Nog niet zo lang geleden waren centrale banken wel de laatste partijen die in de buurt wilden komen van cryptocurrencies, maar dat is inmiddels veranderd. Nu snappen ze goed dat blockchain-versies van traditionele nationale valuta wel degelijk in hun straatje passen. De centrale banken van Italië en Zuid-Korea hebben vandaag aangekondigd met elkaar samen te gaan werken voor hun projecten.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Centrale banken werken samen aan CBDC’s

In een persbericht schrijft Banca d’Italia dat het een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met de Bank of Korea voor de ontwikkeling en uitrol van hun Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Dit zullen de volledig digitale versies worden van respectievelijk de euro en de Koreaanse won.

In tegenstelling tot reguliere cryptovaluta zoals bitcoin (BTC) zijn CBDC’s volledig gecentraliseerd, en worden ze uitgegeven door de centrale bank zelf. In het huidige financiële systeem zijn commerciële banken de voornaamste uitgever van fiat-valuta, namelijk in de vorm van banktegoeden.

De twee instituten zullen ‘kennis en informatie’ met elkaar delen om ICT-problemen met elkaar op te lossen. De projecten van de twee instituten lijken namelijk nog niet klaar te zijn voor een grootschalige uitrol voor het grote publiek. Veel CBDC-projecten zitten nog in de ontwerpfase.

Advertentie

Veel weerstand voor CBDC’s

Die ontwerpfase komt voor een deel doordat centrale banken zich moeten houden aan wat overheden precies vereisen, want ook de centrale bank moet zich aan de wet houden. Zo hebben leden van het Europees Parlement hun twijfels bij het nut van een digitale euro, en vereisen van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de gegevens van consumenten niet worden misbruikt.

De ECB overziet ook de Banca d’Italia en zal de digitale euro uitgeven. De Italiaanse centrale bank doet klaarblijkelijk mee aan de ontwikkeling ervan.

In ieder geval is de Zuid-Koreaanse centrale bank al relatief ver met de digitale won. In november werd bekend dat het in het eerste kwartaal van aankomend jaar een test gaat doen samen met 100.000 inwoners.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie