Ivo Melchers Ivo Melchers
15/01/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/01/2023 07:00

‘’Cryptocurrencies zijn niets anders dan gokken’’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Valerii Evlakhov/Shutterstock

De Indiase centrale bank heeft al geruime tijd een negatieve attitude ten aanzien van cryptocurrencies. Zo kon je enkele maanden geleden in het crypto nieuws lezen dat de centrale bank stelde dat cryptovaluta helemaal geen waarde heeft. Volgens de bank kan het niet gezien worden als valuta en ook niet als financiële activa.

Het gaat zelfs zo ver dat de gouverneur van de Indiase centrale bank, Shaktikanta Das, van mening is dat crypto weleens de volgende financiële crisis kan veroorzaken. Om die reden doelt hij op een verbod op cryptovaluta als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).

Cryptobeurs Coinbase gaat in hoger beroep in cruciale rechtszaak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto is ook wel gokken

Tijdens een speech op een conferentie op vrijdag 13 januari gaf Das aan dat de houding van de centrale bank onveranderd is. Hij maakte bekend dat digitale valuta niet als een financieel product beschouwd kunnen worden en moeten worden behandeld als ‘gokactiviteiten’:

‘’Elk activum, elk financieel product moet een onderliggende waarde hebben, maar in het geval van crypto is er geen onderliggende waarde, zelfs geen tulp, en de stijging van de marktprijs is gebaseerd op schijn. Dus alles zonder enige onderliggende waarde, waarvan de waarde volledig afhankelijk is van schijn, is niets anders dan 100% speculatie of om het heel bot te zeggen, het is gokken.’’

Advertentie

Indiase CBDC

Eerder kon je lezen dat de bankiers nog niet overtuigd waren van een Indiase central bank digital currency (CBDC). De e-roepie zou vooral voor extra werk zorgen voor de accountants van de bank, zonder dat het ze echt wat oplevert. Het huidige betaalsysteem werkt volgens de bankiers prima op dit vlak en om die reden zou er geen CBDC nodig zijn in het land.

Volgens Das zijn CBDC’s de toekomst van geld en de toepassing ervan zou kunnen besparen op logistieke en afdrukkosten. Dit is wat Das zei over de CBDC’s:

‘’Ik denk dat CBDC de toekomst van geld is, aangezien veel centrale banken ermee bezig zijn en we niet achter kunnen blijven. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat de technologie ervan robuust en zeer veilig is.’’

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie