Bitcoin kopen? Momenteel het goedkoopst bij Bitvavo

Deze centrale banken noemen blockchain nutteloos voor het uitgeven van een CBDC

Een aantal centrale bankiers, waaronder uit Nederland, vindt het gebruik van blockchain-technologie “onnodig” als het gaat om zogenaamde central bank digital currencies (CBDC’s).

CBDC’s zijn momenteel hét onderwerp van gesprek bij centrale banken. Op 21 februari organiseerde de National Bank of Ukraine (NBU) een conferentie om CBDC’s te bespreken in Kiev, Oekraïne.

- Advertentie -

De NBU wilde de resultaten van hun onderzoek omtrent CBDC’s vergelijken met die uit andere landen. Er waren vertegenwoordigers van centrale banken aanwezig uit Canada, Japan, Finland, Litouwen, Wit-Rusland, Zuid-Afrika, Uruguay en dus ook Nederland.

De NBU experimenteerde met een zogeheten e-hryvnia, oftewel een digitale versie van de Oekraïense grivna, al terug in 2016. Het maakte hierbij gebruik van een eigen versie van de blockchain van Stellar.

De NBU concludeert dat er geen voordelen zijn voor het gebruik van distributed ledger technology (DLT) bij het uitgeven van een digitale grivna:

Er zijn geen fundamentele voordelen om DLT te gebruiken om een gecentraliseerd uitgifte systeem te bouwen voor een e-hryvni.

Aldus het rapport van de NBU. Het sluit daarbij niet een eventueel gedecentraliseerde versie uit waar het gebruik van DLT wel voordelen zou kunnen bieden. Het experiment is momenteel stilgelegd.

Het sentiment voor het gebruik van DLT voor CBDC’s wordt gedeeld met collega’s uit Canada en Nederland. Scott Hendry, directeur bij de Bank of Canada, is het met de conclusies van de NBU eens:

Je hebt geen DLT nodig om een digitale valuta van de centrale bank te maken. Er lijken niet veel voordelen te zijn als je kijkt naar een DLT-systeem en het huidige efficiënte gecentraliseerde systeem met als enig doel interbancaire betalingen. Het zal niets veranderen.

Harry Boven, beleidsmedewerker bij de Nederlandsche Bank, vraagt zich af:

De essentie van de DLT-infrastructuur is dat geen enkele partij voldoende moet worden vertrouwd, maar vertrouwen we niet gewoon op een centrale bank om de integriteit van het grootboek te handhaven?

Geen bank sloot het gebruik van DLT compleet uit, maar niemand leek er enthousiast van te worden. Waarom dan deze heisa rond CBDC’s? Dat komt waarschijnlijk door de libra van Facebook. Boven zegt:

Libra was een wake-up call voor ons. Centrale banken zijn uitgedaagd om te innoveren.

JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, meldde op 21 februari in een rapport dat de ontwikkeling van blockchain-technologie de basis legt voor de toekomst van digitaal geld, maar dat adoptie door banken nog jaren kan duren.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€9.302,00 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€9.355,64 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.364,18 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.375,10 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€9.417,08 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€9.302,00 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€9.355,64 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.364,18 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.375,10 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€9.417,08 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers bullish scenario en een toevlucht in goud?

In deze bijzondere tijd is er absoluut ook een bullish scenario te bedenken voor de bitcoin koers. Waar er op dit moment maar geld...