Roy van Krieken Roy van Krieken
19/05/2022 14:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/05/2022 14:30

DNB gaat achter illegale bitcoin exchanges in Nederland aan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
DNB gaat achter illegale crypto exchanges in Nederland aan

Foto: JPstock / Shutterstock.com

De Nederlandsche Bank (DNB) is begonnen met het ingrijpen tegen crypto exchange die illegaal opereren in Nederland, dat blijkt uit een document van de centrale bank. Er zijn veel buitenlandse crypto exchanges actief in Nederland die niet de benodigde licenties hebben voor hun activiteiten. Als het aan DNB ligt dan zal hier spoedig een einde aan komen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Illegale bitcoin exchanges

DNB is niet in staat om toezicht te houden op exchanges die hier illegaal actief zijn. De bank stelt dat dit voor grote problemen kan zorgen. Het vergroot namelijk het risico op witwassen en het financieren van terrorisme. Uit een document van de DNB blijkt nu dat al er vorig jaar al bijna twintig crypto bedrijven op het matje geroepen zijn. In veel van deze gevallen besloten deze bedrijven vrijwillig uit Nederland te vertrekken. Om welke partijen het hier precies gaat is niet duidelijk.

Illegale crypto bedrijven in Nederland zijn niet alleen een doorn in het oog voor De Nederlandsche Bank, maar ook voor veel crypto bedrijven in Nederland die zich wel netjes aan de regels houden zoals Bitvavo. Zij betalen hoge toezichtkosten en zien hun klanten naar buitenlandse concurrenten vertrekken. Daarnaast hebben zij het gevoel dat illegale crypto bedrijven in Nederland nauwelijks aangepakt worden.

‘Bijna twee jaar na ingang van de wet is er nog geen enkele boete uitgedeeld aan partijen die willens en wetens een loopje nemen met de Nederlandse wet’

Gevolgen?

Op het eerste gezicht lijkt de term “illegale exchange” wellicht iets waar de gemiddelde Nederlandse crypto investeerders niet mee te maken krijgt, maar in de praktijk blijkt niets minder waar. Grote exchanges zoals Kraken, Binance en Crypto.com zijn namelijk allemaal actief in Nederland zonder dat zij hiervoor een licentie hebben.

In veel gevallen blijkt ook dat dergelijke grote partijen de middelen hebben om een boete vanuit toezichthouders makkelijk kunnen betalen. Zij zien dan ook geen reden om uit Nederland te vertrekken. Vooral de kleinere partijen zijn degene die de handdoek in de ring gooien wanneer zij van DNB te horen krijgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie