Roy van Krieken Roy van Krieken
26/02/2022 11:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/02/2022 11:31

ECB: Crypto regulatie om Russische ‘sanctie ontwijking’ te voorkomen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

 

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs bekend gemaakt dat het orgaan spoedig de crypto industrie moet reguleren om te voorkomen dat Rusland onder sancties uit gaat komen. Eerder werd al bekend dat Rusland de mogelijkheid heeft om door middel van het gebruik van cryptocurrencies gemakkelijk de zware sancties die het land wordt opgelegd kan omzeilen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto regulatie

Na de invasie van Oekraïne door Rusland heeft de EU zware sancties opgelegd aan Rusland. De president van de ECB, Christine Lagarde, gaf uiteraard al aan dat de centrale bank elke aangenomen sanctie tot op de letter tot uitvoering zal brengen.

De verwachting is echter dat Rusland op grote schaal gebruik zal gaan maken van de crypto industrie om deze sancties te omzeilen. Volgens experts is het onvermijdelijk dat de Westerse sancties opgevangen zullen worden met het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrencies. Doordat cryptocurrencies grenzeloos zijn kan dit ervoor zorgen dat Rusland redelijk eenvoudig onder alle sancties uit kan komen.

Om die reden moet de ECB de crypto industrie snel en doortastend reguleren, zo stelt Lagarde. Ze legde verder uit dat het van cruciaal belang is dat de Markets in Crypto Assets (MiCA) er zo snel mogelijk doorgedrukt wordt, zodat er een regelgevend kader kan komen waarbinnen crypto-activa daadwerkelijk gereguleerd kunnen worden.

“Telkens wanneer er een verbod is of een mechanisme om te boycotten of te verbieden, zijn er altijd criminele manieren om te proberen het verbod of het verbod te omzeilen,”

MiCA

De MiCA is een regelgevingskader dat innovatie ondersteunt en het potentieel van crypto-activa benut op een manier die de financiële stabiliteit vrijwaart en beleggers beschermt. Een berucht onderdeel van de MiCA is het verbieden van proof-of-work cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).

Het werd voor het eerst voorgesteld aan de Europese Commissie in september 2020 en werd aangenomen door de Europese Raad in november 2021, het voorstel was gepland voor een stemronde op maandag, maar werd op het laatste moment alsnog uitgesteld.

 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie