Roy van Krieken Roy van Krieken
26/02/2022 11:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/02/2022 11:31

ECB: Crypto regulatie om Russische ‘sanctie ontwijking’ te voorkomen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

 

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs bekend gemaakt dat het orgaan spoedig de crypto industrie moet reguleren om te voorkomen dat Rusland onder sancties uit gaat komen. Eerder werd al bekend dat Rusland de mogelijkheid heeft om door middel van het gebruik van cryptocurrencies gemakkelijk de zware sancties die het land wordt opgelegd kan omzeilen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto regulatie

Na de invasie van Oekraïne door Rusland heeft de EU zware sancties opgelegd aan Rusland. De president van de ECB, Christine Lagarde, gaf uiteraard al aan dat de centrale bank elke aangenomen sanctie tot op de letter tot uitvoering zal brengen.

De verwachting is echter dat Rusland op grote schaal gebruik zal gaan maken van de crypto industrie om deze sancties te omzeilen. Volgens experts is het onvermijdelijk dat de Westerse sancties opgevangen zullen worden met het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrencies. Doordat cryptocurrencies grenzeloos zijn kan dit ervoor zorgen dat Rusland redelijk eenvoudig onder alle sancties uit kan komen.

Om die reden moet de ECB de crypto industrie snel en doortastend reguleren, zo stelt Lagarde. Ze legde verder uit dat het van cruciaal belang is dat de Markets in Crypto Assets (MiCA) er zo snel mogelijk doorgedrukt wordt, zodat er een regelgevend kader kan komen waarbinnen crypto-activa daadwerkelijk gereguleerd kunnen worden.

“Telkens wanneer er een verbod is of een mechanisme om te boycotten of te verbieden, zijn er altijd criminele manieren om te proberen het verbod of het verbod te omzeilen,”

MiCA

De MiCA is een regelgevingskader dat innovatie ondersteunt en het potentieel van crypto-activa benut op een manier die de financiële stabiliteit vrijwaart en beleggers beschermt. Een berucht onderdeel van de MiCA is het verbieden van proof-of-work cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).

Het werd voor het eerst voorgesteld aan de Europese Commissie in september 2020 en werd aangenomen door de Europese Raad in november 2021, het voorstel was gepland voor een stemronde op maandag, maar werd op het laatste moment alsnog uitgesteld.

 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie