Kevin Schijven Kevin Schijven
25/04/2021 13:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2021 13:12

Er komt voorlopig geen verbod op Bitcoin (BTC) en crypto in Turkije, aldus centrale bank

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Er komt voorlopig geen verbod op Bitcoin (BTC) en crypto in Turkije, aldus centrale bank

Het is een gekke week geweest in de crypto-markt met de hevige prijscorrecties, maar de ontwikkelingen in Turkije zijn wellicht nog opmerkelijker. In eerste instantie had het land besloten om een verbod op te leggen op het gebruik van crypto als betaalmiddel.

Vervolgens kwam naar buiten dat Thodex, een grote Turkse cryptocurrency-exchange, alle handel heeft opgeschort. 391.000 klanten hebben plotseling geen toegang meer tot hun geld en crypto. De eigenaar van het bedrijf was het land uit gevlucht wat doet vermoeden dat het om een exit scam gaat.

Inmiddels is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Thodex, zijn alle rekeningen van de beurs bevroren en zijn al 62 mensen opgepakt. Vandaag blijkt dat nog een grote Turkse crypto-beurs uit de lucht is: Vebitcoin. Ook van dit bedrijf zijn de rekeningen bevroren en zijn al vier mensen opgepakt.

Toch is er wellicht ook goed nieuws voor crypto-fans uit Turkije. De voorzitter van de centrale bank van Turkije (afkorting: CBRT) zei onlangs dat nieuwe crypto regelgeving binnen twee weken worden aangekondigd.

Het goede nieuws is dat er waarschijnlijk geen algemeen verbod op crypto zal komen:

“Je kunt niets oplossen door crypto simpelweg te verbieden, en we zijn ook niet van plan dit te doen.”

Aldus de voorzitter Şahap Kavacıoğlu. Hij geeft echter geen verdere details vrij over wat de nieuwe regelgeving dan wél inhoudt. Hij stelt alleen dat er meer duidelijk zal komen en er meer richtlijnen voor instituties zullen zijn over hoe zij hun crypto moeten bewaren.

Een van de voornaamste redenen voor deze regelgeving is dat er volgens de voorzitter enorme geldbedragen Turkije verlaten via crypto, al heeft geeft hij toe geen betrouwbare cijfers te hebben om dit te onderbouwen.

Inmiddels staat een nieuw bericht op de website van Thodex. De CEO spreekt nu plotseling over verdachte activiteiten waarom de handel werd opgeschort. We zullen wellicht over enkele dagen zien of de beurs weer opengaat of dat het hier daadwerkelijk om een exit scam gaat.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie