Simon Bosch Simon Bosch
15/02/2023 20:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2023 20:15

Europese banken moeten hun crypto nu al beperken, zegt ECB

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld

Foto: ilolab/Shutterstock

De Europese Centrale Bank (ECB) is al lang erg terughoudend wat bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies betreft. De centrale bank vindt de jonge markt maar risicovol. Er zijn al gesprekken gaande over het limiteren van de bedragen die banken in crypto mogen stoppen. Die zijn nog niet voltooid, maar de ECB wil dat banken daarvóór al hun blootstelling limiteren.

Europese cryptosector nog weinig veranderd sinds belangrijke MiCA-wet
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto beperkingen voor banken in de toekomst

Dat schrijft de ECB in een persbericht. Het instituut merkt op dat crypto enorm volatiel is, waardoor de ‘crypto-winter’ waar we ons nu in bevinden, een enorm risico kan vormen voor financiële instituten.

Veel van de banken die de ECB reguleert vormen de kern van het Europese financiële systeem, wat betekent dat ze veel blootstelling aan elkaar hebben. Als één zo’n instituut financieel in de problemen komt als hun crypto-holdings in waarde zouden dalen, dan zou dit al snel voor problemen bij andere instituten kunnen zorgen.

Er liggen al plannen om de blootstelling van banken wettelijk te beperken, alhoewel dit voor nu niet meer dan plannen zijn. Het uiteindelijke plan wordt naar verwachting in juli ingediend bij het Europese Parlement. De Basel Committee is een andere beleidsmaker voor banken. Dit instituut wil dat banken tegen 2025 maximaal 2% van hun kapitaal in crypto mogen stoppen.

Advertentie

Crypto beperkingen gelden nu al?

De ECB wil een stapje verder. Banken moeten nú al beginnen met het beperken van hun crypto, ondanks dat de wet nog niet is aangenomen. Om precies te zijn moeten banken al direct een risk weighting van 1,250% voor crypto aanhouden, wat betekent dat ze minsten evenveel cash moeten hebben voor elk bedrag dat ze aan cryptovaluta aanhouden.

Daarnaast mag dit bedrag niet meer dan 1% van hun Tier 1-kapitaal worden. In deze kapitaalklasse vinden we het grootste deel van het kapitaal van een bedrijf. De ECB noemt geen exacte startdatum voor deze maatregelen. In plaats daarvan lijkt het een sterke waarschuwing te zijn voor de risico’s van crypto.

Ook maakt de centrale bank onderscheid tussen cryptocurrency en blockchain. Veel banken zouden weg zijn gebleven van crypto-activa, maar wel hebben ze distributed ledger technology (DLT) getest, bijvoorbeeld voor het tokenizen van obligaties.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie