Simon Bosch Simon Bosch
24/01/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2023 19:30

Nieuwe EU regels stelt strenge bitcoin eisen aan banken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe EU regels stelt strenge bitcoin eisen aan banken

Foto: Markus Pfaff/Shutterstock

Het Europese Parlement werkt hard aan duidelijke regulaties voor de crypto-industrie. Zo zou de voorgestelde MiCA-wetgeving zó vooruitstrevend zijn dat zelfs de Verenigde Staten het heet onder de voeten voelen worden. Ook banken zullen worden beïnvloed, volgens nieuwe bankenregulaties.

Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Nieuwe crypto regulaties voor banken

De Europese Commissie zal naar verluidt een nieuw voorstel indienen dat banken beperkingen oplegt bij het investeren in de crypto-industrie. CoinDesk schrijft de tekst te hebben ingezien, dat zou beschrijven dat Europese banken blootstelling aan cryptocurrencies moeten zien als de meest risicovolle investering. Het huidige beleid zou de risico’s niet goed inschatten, volgens het opgedoken document.

Om precies te zijn moeten banken een ‘risk weight’ van 1.250% hanteren. In de praktijk betekent dit dat banken voor elke euro aan crypto meer dan één euro aan vrij kapitaal moeten hebben. Deze standaarden zijn al bepaald voor activa in het algemeen door het Basel Committee on Banking Supervision, een subgroep van de Bank for International Settlements (BIS).

Volgens CoinDesk zou het voorstel vandaag worden voorgelegd, en in juli zou hij officieel ingediend moeten worden. Ze zouden moeten gelden tot eind 2024, tegen die tijd moet een tweede voorstel klaar zijn met gedetailleerdere regulaties. Hieronder zouden ook risicoprofielen van verschillende crypto-activa en liquiditeitseisen vallen. Verder moeten banken hun blootstelling aan cryptocurrencies opgeven. Vandaag zou er worden gestemd over het voorstel.

Advertentie

Europese bitcoin regulatie al langer aanwezig

Afgelopen december waarschuwde de Basel Committee al voor cryptocurrencies. Banken mogen sindsdien maar 1% van hun balans gebruiken voor cryptovaluta. Dit zou gaan om ‘activa zonder onderpand’, wat lijkt te slaan op alle coins buiten stablecoins om. De meeste stablecoins hebben immers reguliere activa zoals fiat-valuta als onderpand.

In een onderzoek van afgelopen november concludeerde de BIS dat investeerders vooral geld in crypto stoppen omdat de prijsstijgingen aantrekkelijk zijn. Een aversie voor banken of bitcoin (BTC) willen gebruiken als oppotmiddel zou een veel minder grote rol spelen. Ook denkt het instituut dat Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) bank runs kunnen voorkomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie