Simon Bosch Simon Bosch
04/02/2023 14:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/02/2023 14:16

Europese Investeringsbank gebruikt Ethereum voor obligaties

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El Banco Europeo de Inversiones utiliza Ethereum para bonos

Foto: ricochet64 / Shutterstock.com

In 2021 maakte de Europese Investeringsbank (EIB) bekend dat het obligaties op Ethereum (ETH) wilde zetten. Het was een primeur, omdat het één van de eerste instituten was die belangrijke effecten wilde tokenizen. Nu heeft het instituut aangekondigd dat een ronde twee onderweg is.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Europese Unie gebruikt Ethereum

Dat schreef het enorme instituut afgelopen dinsdag in een statement. Om precies te zijn gaat het om een digitale obligatie (ook wel ‘bond’ in het Engels) op basis van de Britse pond. Het gaat tot nu toe slechts om een test. De waarde van de schuldactiva is slechts 50 miljoen pond (56 miljoen euro), wat kleingeld is voor de EIB.

De keuze voor Britse ponden is op zichzelf al opmerkelijk, want het Verenigd Koninkrijk is geen onderdeel meer van de EU. De Europese Investeringsbank is een overheidslichaam van de Europese Unie en staat dus los van het Verenigd Koninkrijk. Het is niet duidelijk waarom de EIB precies kiest voor een in de pond genomineerde obligaties.

Voor het project gebruikt het instituut HSBC’s Orion-platform voor het tokenizen van activa. Dit platform gebruikt Hyperledger Fabric en R3’s Corda als blockchains. Dit zijn permissioned blockchains waar alleen grote bedrijven toegang tot hebben, en niet publieke netwerken waar iedereen inzage in heeft.

Toch verklaarde een woordvoerder van het instituut aan Blockworks dat de obligatie ook is uitgegeven op Ethereum. Dit vormt het bewijs dat het effect op de blockchain is gezet, terwijl de investeerders tegelijkertijd anoniem kunnen blijven.

Advertentie

Alle activa op de blockchain?

Volgens VisualCapitalist bestond er in 2022 een paar quadriljoen dollar (en euro) aan activa. Slechts 56 miljoen euro is dus bijna niets. Toch zijn veel instituten positief. JP Morgan wil met blockchain aan de slag, en volgens Bank of America is regulatie de belangrijkste stap voor de volgende stroom geld.

Zelfs Poetin wil dat activa uit de traditionele financiële wereld in de toekomst op de blockchain staan. Vooralsnog vormt regulatie een obstakel, beleidsmakers zoals de BIS zijn nog erg voorzichtig.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie