Roy van Krieken Roy van Krieken
11/01/2022 20:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2022 20:10

FBI verwacht toename gebruik bitcoin automaten door criminelen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
FBI verwacht toename gebruik bitcoin automaten door criminelen

Foto: dissx / Shutterstock.com

Volgens een rapport dat onlangs naar buiten is gebracht door het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO) worden crypto geldautomaten steeds vaker gebruikt voor criminele doeleinden. Om die reden geeft het orgaan aan dat regels omtrent deze soort geldautomaten in de nabije toekomst aangescherpt dienen te worden.

In 2021 zijn er in een rap tempo grote hoeveelheden crypto geldautomaten geïnstalleerd over de hele wereld. Op 1 januari 2021 bestonden er iets meer dan 14.000 bitcoin (BTC) geldautomaten. Een jaar later was dit gestegen tot bijna 34.000.

OM eist 64 maanden celstraf tegen ‘cryptomixer’ ontwikkelaar
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto criminaliteit

Volgens de autoriteiten is de stijging van de hoeveelheid crypto geldautomaten problematisch. In de analyse werd namelijk een sterke correlatie gevonden tussen het gebruik van dergelijke geldautomaten en zware misdrijven.

“Met het groeiende gebruik van de crypto markt, verwachten FBI functionarissen dat zij een stijging gaan zien in het gebruik van virtuele valuta kiosken voor criminele doeleinden. Dit omvat onder meer mensen- en drugshandel.”

Het rapport laat ook zien dat er is ontdekt dat ongeveer de helft van zo’n 40 opgespoorde mensenhandel markten betalingen in de vorm van cryptocurrencies toestaat.

Crypto geldautomaten

Volgens het rapport van het GAO gebruiken criminelen steeds vaker crypto geldautomaten omdat deze simpelweg een stuk minder gereguleerd zijn. Transacties die bij de machines gedaan worden zijn moeilijk te traceren en dit komt criminelen natuurlijk goed uit.

Eigenaren van dergelijke geldautomaten moeten zich wel registreren bij de relevante instanties, maar zijn bijvoorbeeld niet eens genoodzaakt om de locatie van de desbetreffende geldautomaten door te geven.

Daarom stelt het GAO dat crypto geldautomaten de handhaving van de openbare orde in het geding kunnen brengen. Door het invoeren van strengere regelgeving zal het voor opsporingsdiensten makkelijk worden om criminele activiteiten te achterhalen.

Het GAO adviseert het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) en de Amerikaanse belastingdienst (IRS) om samen te werken en de eisen wat betreft crypto geldautomaten en kiosken op de schop te nemen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie