Federal Reserve opent zich voor crypto-banken

Eerder dit jaar besloot de crypto-bank Custodia om de Federal Reserve Bank van de stad Kansas aan te klagen. Het bedrijf moest érg lang wachten op een zogenaamde master account bij de centrale bank, waar het naar eigen zeggen recht op heeft. De centrale bank van de Verenigde Staten stond niet bepaald te springen om zich open te stellen voor crypto-bedrijven, maar komt nu verandering in.

Rekening voor crypto-bank

Dat maakte het instituut bekend in een persbericht. Centrale banken vormen voor commerciële banken en andere grote financiële instituten een soort back-up-systeem. Als een commerciële bank financieel in het nauw komt, dan kan het bijvoorbeeld deposito’s storten bij de centrale bank om zijn eigen risico te verlagen.

Overheden reguleren commerciële banken tegenwoordig zó zwaar dat deze rekeningen eigenlijk noodzaak zijn voor veel banken. Tot nu toe hadden alleen hele grote instituten toegang tot zo’n masterrekening.

Maar de Federal Reserve stond, net als de meeste andere centrale banken, niet open voor ‘crypto-banken’. Cryptocurrencies brengen natuurlijk flinke risico’s met zich mee omdat ze eigenlijk allemaal erg jong zijn en nog niet lang bewezen te hebben te ‘werken’. Het is nogal wat om een bedrijf dat minder strak gereguleerd wordt dan veel andere instituten en dat in principe meer risico neemt, toch toegang te geven tot zo’n rekening.

Tegelijkertijd trekt de centrale bank daarmee eigenlijk commerciële banken voor. Commerciële banken hebben namelijk al zo’n rekening, maar toch zijn deze partijen wettelijk prima in staat om financiële diensten op basis van cryptovaluta aan te bieden.

Meer regulatie voor stablecoins?

Custodia wil activa van klanten veilig opslaan, zoals de naam al suggereert. Bitcoin (BTC) vormt een belangrijk onderdeel voor het bedrijf, die zal gebruikt worden als onderpand voor bepaalde diensten.

Ondertussen wil de Amerikaanse overheid een strenger beleid omtrent stablecoins. Dat zou kunnen betekenen dat instituten die in crypto investerenm strakker gereguleerd worden. Ondertussen werkt ook de Federal Reserve aan een Central Bank Digital Currency (CBDC). Ook die kan nog roet in het eten gooien voor stablecoins.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie