Simon Bosch Simon Bosch
24/01/2024 12:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2024 12:15

Internationale bankinstelling lanceert 6 projecten van AI tot crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie

Foto: MDart10/Shutterstock

De financiële wereld heeft een hoop bewegende delen. Van sommige bedrijven en instituten heb je misschien nog nooit gehoord, maar die zijn geregeld belangrijker dan je denkt.

Zo werkt de Bank for International Settlements (BIS), of  de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), aan 6 nieuwe projecten.

Het gaan om projecten rondom artificial intelligence (AI), central bank digital currencies (CBDC’s), tokenisatie, cyberbeveiliging, financiële misdaadbestrijding en blockchain-technologie.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BIS onderzoekt blockchain, AI en meer

Op dinsdag heeft de organisatie zes nieuwe projecten aangekondigd die de financiële wereld vooruit moeten helpen. Zo moet Quantum Leap de Europese financiële sector beschermen tegen kwantumcomputers die de potentie hebben om de cyberbeveiliging van banken en andere financiële instellingen te doorbreken.

Deze dreiging geldt voor alles wat digitaal versleuteld is. Ook blockchain, de technologie achter cryptovaluta, is mogelijk kwetsbaar. Desondanks zijn er wel manieren om netwerken te beveiligen tegen deze superkrachtige computers. Dit geldt ook voor het bankensysteem.

De BIS afdeling in Hong Kong werkt ondertussen aan Project Symbiosis, dat onderzoek doet naar hoe de wereld zich aan kan passen op AI en big data. Ook worden bevoorradingsketens en hun impact op het klimaat hiermee onderzocht. De afdeling in Hong Kong werkt aan een tweede project genaamd Project Aurum. Dit project moet de privacyimplicaties van CBDC’s onderzoeken.

Project NGFS Data Directory 2.0 in Singapore is ook gericht op data-management rondom klimaatproblemen. Project Promissa van de BIS, de Zwitserse centrale bank en de World Bank richt zich op het toepassen van blockchain-technologie op het bankensysteem. Met Project Hertha in Londen wil de BIS patronen in financiële criminaliteit leren herkennen.

Advertentie

BIS heeft haat-liefdeverhouding met crypto

De BIS is een instelling die dient als bank voor centrale banken en als forum voor internationale monetaire en financiële samenwerking.

Het instituut publiceert regelmatig interessante onderzoeken over allerlei onderwerpen. Zo onderzocht het in 2022 wat mensen ertoe zet om crypto te kopen. Het instituut blijft erg voorzichtig als het gaat om crypto en blockchain. Aan de ene kant is het erg sceptisch op de veelal risicovolle aspecten van de sector, maar aan de andere kant wil het blockchain ook gebruiken in de financiële sector.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie