Simon Bosch Simon Bosch
30/04/2023 18:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/04/2023 18:12

JP Morgan-topman: First Republic zeker niet de laatste probleembank

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin beursfonds zal geen grote impact hebben, zegt JPMorgan

Foto: Alois Oscar / Shutterstock.com

Eerder dit jaar werd duidelijk dat veel banken financieel in de problemen zitten. Helaas viel deze week nóg een bank om, namelijk het Amerikaanse First Republic. Volgens J.P. Morgan is het nog niet de laatste bank die problemen zal hebben.

Noord-Korea gebruikte Tornado Cash om $150 miljoen aan crypto wit te wassen
Noord-Korea gebruikte Tornado Cash om $150 miljoen aan crypto wit te wassen

Kleine Amerikaanse banken in de problemen

In een interview met Bloomberg legde Bob Michele, de Chief Investment Officer (CIO) van J.P. Morgans segment voor vermogensbeheer uit dat de bankencrisis vermoedelijk nog niet geëindigd is. “Het is ietwat naïef om te denken dat de bankenproblemen beperkt zullen blijven tot First Republic,” verklaarde hij. “[De bankencrisis] zou nooit hebben mogen gebeuren, [de bankensector] is de meest gereguleerde en de best gefinancierde industrie op de planeet,” aldus Michele.

Ook denkt hij dat kleinere banken in de toekomst nog problemen kunnen veroorzaken. “Regionale banken zijn vitaal voor de Verenigde Staten, daarom denk ik dat het echt een serieuze crisis is. Deze kleine banken zijn sterk afhankelijk van de FDIC en van de Federal Home Loan Bank voor extra kapitaal, maar we weten niet hoe ze operationeel zullen blijven als die programma’s worden stopgezet.”

De topman voegt toe dat rekeninghouders op grote schaal geld opnamen omdat ze het nodig hebben om van te leven of om hun bedrijf van de runnen. De 20% van de bevolking die het minst betaald krijgt heeft inmiddels minder geld op de bank staan dan toen de coronapandemie in volle gang was. Klanten van JP Morgan betalen nu bovendien twee keer zoveel rente op hun leningen.

Advertentie

Onderzoek: veel banken in de VS instabiel

Zijn constatering komt grofweg overeen met de conclusie van een onderzoek dat na het instorten van Silicon Valley Bank (SVB) is gepubliceerd. Minstens 186 banken zouden nog in de problemen kunnen komen, volgens data over hoe hard de activa van deze banken in waarde zijn gedaald. Wel zou de helft van de klanten van veel van deze banken zijn geld moeten opnemen om financiële problemen te veroorzaken.

De afgelopen paar maanden zag crypto wel brood in de bankencrisis. De crypto-markt zag namelijk een flinke groei doordat deze de afgelopen tijd gezien als een manier om het bestaande financiële systeem te omzeilen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie